bivši splitski dogradonačelnik

Potvrđena optužnica: Bojan Ivošević ide na suđenje zbog prijetnje novinarkama Slobodne Dalmacije

03.05.2022 u 10:33

Bionic
Reading

Optužno vijeće splitskog Općinskog suda potvrdilo je donedavnom dogradonačelniku Splita Bojanu Ivoševiću optužnicu za prijetnju novinarkama Slobodne Dalmacije

Time je i službeno otpočeo kazneni postupak protiv Ivoševića. Na redu je sazivanje glavne rasprave, tj. suđenje, no kako se ne radi o takozvanom 'pritvorskom' predmetu, neće imati prioritet, piše Dalmatinski portal.

Ivoševića terete da je nazvao urednicu Gradske rubrike Slobodne Dalmacije te zaprijetio da će se napiti krvi nezadovoljan člancima o sebi i svom ocu glumcu koji je nedavno predložen za nacionalnog prvaka splitskog HNK. Ivošević je bio ljutit i zbog teksta Slobodne Dalmacije kako su nezakonito sadili mladice bora na Marjanu. Naknadno je stigla šumarska inspekcija i utvrdila da je 10 mladica bora legalno posađeno uz odgovarajuću proceduru i dokumentaciju.

Ivošević je u odgovoru na optužnicu naveo da se ne smatra krivim, odnosno, da nije prijetio, već je prozivao Slobodnu Dalmaciju da im uređivačku politiku diktira HDZ.

  • +2
Bojan Ivošević Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Osim Nikoline Lulić, s kojom je Ivošević razgovarao, oštećene u ovom postupku su i glavna urednica Sandra Lapenda, urednica internet izdanja Diana Barbarić te novinarka Milena Budimir. Svima je Lulić prenijela sadržaj razgovora s Ivoševićem.

Ivošević: Dokazat ću da nisam kriv!

O potvrđivanju optužnice oglasio se i sam Ivošević. 'Poštujem pravne institucije države na svim razinama pa tako i odluku suda o podizanju optužnice, a čvrsto vjerujem da ću tijekom sudskog procesa dokazati da u ovom slučaju ne postoji krivnja koja mi se stavlja na teret', poručio je.

Nitko od novinarki nije bio uplašen za osobnu sigurnost, ali su sve izrazile svoju zabrinutost da će im zbog ovakvog Ivoševićevog stava biti ugrožen posao, na ovaj ili onaj način.

Državno odvjetništvo tereti Ivoševića za tzv. kvalificirani oblik prijetnje novinarkama u svezi obavljanja njihovog posla i predlaže da se kazni uvjetnom kaznom.