dan poslije apokalipse

Potresna svjedočanstva iz Grebaštice: 'Zamalo smo poginuli u moru, puno je plinskih boca'

14.07.2023 u 12:33

Bionic
Reading

Apokaliptične scene osvanule su kod Grebaštice dan nakon velikog požara koji je buknuo jučer u Šibensko-kninskoj županiji. Vatrogasci pojačani zračnim protupožarnim snagama obavili su lavovski posao, a kuće su branili i mještani, s kantama vode i povezima preko lica. Materijalna šteta je velika, ali srećom nema ljudskih žrtava. Vlasnici nagorjelih objekata, za početak, žele da padne kiša i odnese smrad pepela koji ih i danas guši

Obilazeći zgarišta, fotoreporter Pixsella Duško Jaramaz naišao je na vlasnika kuće koji mu je detaljno ispričao što se događalo za vrijeme plamene stihije.

'Išao sam pomoći nekome, a zovu me i kažu - kuća ti gori. I šta sad? Ne mogu nazad. Kažem, idem preko Primoštena, pa ću ozdo, doša do Primoštena, ne mogu autom. Prijatelj me bacija gliseron. Kad smo došli tu zamalo nismo poginuli jer je puno more plinskih boca i dima, svi su bacali boce u more. Došli tu, plamen se diga, ne može se ništa, vatrogasci, udri, udri, udri', priča mještanin.

'Gore na katu, dva madraca, skinili ih iz sobe da ih prominemo i palo je... trava, znači, ovako vrti i pala je ravno na madrace i dimi na kući. I tko to više može...? A ova kuća tu, 600 godina stara. Puca! Bit će unutra bilo i streljiva; ne smiš prići, ne smiš ništa', kazuje.

Stradali su mu, kaže, još i maslinik, brod, dvije prikolice, jet ski. 'Dobro sam auto izvuka. A vidi, drva nisu izgorila! Sve okolo je, a ona suva ko barut, taman za peć za pizzu', zaključuje.

  • +32
Apokaliptične scene dan nakon velikog požara kod Grebaštice Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Jedan drugi mještanin kaže da je žalosno da nitko nije upalio nikakav alarm da ljudi pobjegnu na vrijeme, jer i vjetar je puhao takvom snagom da se nije moglo ništa.

'Nitko ništa! Daske su letile po 100 metara, dikod je palo, tu se upalilo. Došlo je tako naglo, da se nismo uspili ni skupit. Gosti su bižali, di je ko moga. Žalosno. Vatrogasci su došli kad je sve bilo gotovo, zapaljeno', rekao je.

Veliki je problem što je sve zaraslo, a nema ni ovaca ni koza da pobrste travu i žbunje. 'To bi tribalo kažnjavat svakog onog tko ne čisti. A naša država je takva kakva je, da nitko ne vodi računa o ničemu', kazao je mještanin.

Svjedočanstva možete pogledati u nastavku.

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL