službeni podaci

Potres u Japanu: Četiri osobe poginule u prefekturi Ishikawa

01.01.2024 u 22:20

Bionic
Reading

Četiri osobe su potvrđene mrtvima u prefekturi Ishikawa nakon potresa magnitude 7,6 koji je zemlju pogodio na Novu godinu, izvijestio je Kyodo News pozivajući se na tim prefekture Ishikawa za upravljanje kriznim situacijama

Snažan potres pogodio je središnji Japan u ponedjeljak, uništio zgrade, prekinuo opskrbu električnom energijom u desecima tisuća domova i natjerao stanovnike nekih obalnih područja da se sklone na uzvisine.

Potres preliminarne magnitude 7,6 izazvao je valove visoke oko jedan metar duž japanske zapadne obale i obala susjedne Južne Koreje.

Japanska meteorološka agencija (JMA) prvotno je za prefekturu Ishikawa izdala upozorenje za veliki cunami, prvo otkad su potres i cunami u ožujku 2011. godine pogodili sjeveroistok Japana usmrtivši blizu 20.000 ljudi. Kasnije je upozorenje sniženo na razinu preporuke.

Bio je to najsnažniji potres u regiji u više od četiri desetljeća, naveo je američki Geološki institut.

Kuće su uništene, izbili su požari, a vojnici su poslani da pomognu u spasilačkim operacijama, rekao je glasnogovornik vlade Yoshimasa Hayashi medijima.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je novinarima kasno u ponedjeljak da je uputio timove za potragu i spašavanje da učine sve što je u njihovoj moći da spase živote, iako je pristup pogođenom području otežan zbog blokiranih cesta.

  • +11
Potres u Japanu Izvor: Profimedia / Autor: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Agencija carske obitelji priopćila je da će nakon katastrofe biti otkazan najavljeno novogodišnje pojavljivanje cara Naruhita i carice Masako u utorak.

Do potresa je došlo u osjetljivom trenutku za japansku nuklearnu industriju, koja se suočila sa žestokim protivljenjem dijela lokalnog stanovništava otkad su potres i cunami 2011. godine uzrokovali katastrofu nuklearne elektrane u Fukushimi. 

Japan je prošli tjedan ukinuo operativnu zabranu nametnutu najvećoj nuklearnoj elektrani na svijetu, Kashiwazaki-Kariwa, koja je izvan pogona od cunamija 2011. godine.

Regulatorna nuklearna agencija rekla je da nisu potvrđene nepravilnosti u nuklearnim elektranama duž Japanskog mora.