Vesna Fabijančić-Križanić

Izborna šutnja opet se kršila, potpredsjednica DIP-a otkrila je i što misle o Hodu za život

29.05.2021 u 19:08

Bionic
Reading

'Bilo je prijava kršenja izborne šutnje, ali ne možemo reći da je to više nego na prethodnim izborima', kaže Vesna Fabijančić-Križanić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP)

Vesna Fabijančić-Križanić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) kaže da je bilo kršenja izborne šutnje, ali ništa više nego na prethodnim izborima.

'Za kršenje su nadležna općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva i sve prijave smo im proslijedili.', rekla je Vesna Fabijančić- Križanić gostujući u RTL Danas.

Dodala je kako DIP nije nadležan za odobravanje javnih skupova niti akcija poput Hoda za život koji je održan danas, a u kojem su sudjelovali i političari, a o tome je li bilo kršenja izborne šutnje odlučit će gradsko izborno povjerenstvo, ako je imalo prijava. 

Fabijačnić-Križanić kaže kako će manji broj kandidata u drugom krugu ubrzati rezultate. Ističe kako u drugom krugu imamo 317 kandidata, 158 vrsta listića za razliku od 1232 u prvom krugu.

'Naravno da svaki birački odbor ima manje posla jer najviše može imati dvije kutije i dvije vrste izbora', dodala je. 

Istaknula kako će prve rezultate izbora objaviti u 20 sati, a za očekivati će da će tada biti obrađeno već 50 posto biračkih mjesta. 

'Oko 21 sat bi to moglo biti 90 posto i osvježavat ćemo rezultate svakih 10 minuta.', objasnila je Fabijančić Križanić.