ZBOG POŽARA

Potonula jahta kod Cavtata, posada odbila prijevoz do Dubrovnika

28.03.2013 u 15:17

Bionic
Reading

Jahta "Angielo" potonula je nakon izbijanja požara nešto prije osam sati na 25 nautičkih milja jugozapadno od Cavtata, a dva člana posade talijanskog državljanstva spasila su se prekrcavanjem u gumenjak kojim su krenuli prema Tivtu u Crnoj Gori, priopćeno je iz Ministarstva pomorstva

Članovi posade uputili su u šest sati poziv u pomoć Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru, a o događaju je obaviještena i Lučka kapetanija Dubrovnik. Jahta je pod nizozemskom zastavom, plovila iz Pescare za luku Tivat.

Budući je u blizini jahte "Angielo" uočen kontejnerski brod "Fesco Ascold", na putu za luku Ploče, upućen je pružiti pomoć. Istodobno, zahtjev za slanjem spasilačkog broda poslan je i Službi za traganje i spašavanje na moru Rim koja je javila kako nije u mogućnosti poslati brod za spašavanje i prebaciti posadu u Italiju unutar četiri sata.

U međuvremenu se posada s potonule jahte odbila se prebaciti na brod "Fesco Ascold" te je inzistirala da samostalno nastavi plovidbu gumenjakom prema luci Tivat u Crnoj Gori.

Brod "Fesco Ascold" nastavio je putovanje prema luci Ploče, a posada s gumenjakom, umjesto u Crnu Goru, oko 10,40 sati došla je u Staru gradsku luku Dubrovnik gdje ih je preuzela Pomorska granična policija koja će utvrditi identitet članova posade, uzeti iskaze i obaviti potrebnu policijsku proceduru.

Nakon toga će policija posadu s gumenjaka dovesti u Lučku kapetaniju Dubrovnik gdje će prijaviti i dati iskaz o havariji, stoji u priopćenju.