UŽASNA KAMPANJA

Potencijalna talijanska premijerka tvitala snimku silovanja žene na ulici

24.08.2022 u 09:40

Bionic
Reading

Potencijalnu talijansku premijerku Giorgiju Meloni, čelnicu desničarske stranke Braća Italije koja dominira konzervativnom koalicijom s Ligom Mattea Salvinija i strankom Naprijed Italija bivšeg premijera Silvija Berlusconija, politički suparnici optužili su za sramotnu predizbornu kampanju nakon što je objavila snimku silovanja 55-godišnje Ukrajinke u gradu Piacenza

Žena je napadnuta u nedjelju rano ujutro na ulici, a zločin je snimio netko iz obližnjeg stana. Napadač, tražitelj azila iz Gvineje, uhićen je i istraga se nastavlja. Giorgia Meloni, čija stranka Braća Italije prednjači u anketama uoči nacionalnih izbora 25. rujna, tvitala je video koji je bio objavljen na novinskoj web stranici sa zamućenom slikom, ali se jasno čuo ženski plač.

'Ne može se šutjeti pred ovom okrutnom epizodom seksualnog nasilja nad Ukrajinkom koje je tijekom dana u Piacenzi izvršio tražitelj azila', napisala je Meloni. 'Zagrljaj ovoj ženi. Učinit ću sve što mogu da vratim sigurnost u naše gradove.' Tvit je izazvao salvu kritika na internetu, izvještava Guardian.

'Nepristojno je koristiti scene silovanja. Još je nepristojnije činiti to u izborne svrhe', napisao je Enrico Letta, čelnik Demokratske stranke lijevog centra (PD). Drugi centristički čelnik, Carlo Calenda, ocijenio je tvit 'nemoralnim'. Igiaba Scego, istaknuta talijanska književnica somalskog porijekla, optužila je Meloni da je žrtvu silovanja iskoristila kao mamac za voajere, umjesto da je zaštiti. 'Ova predizborna kampanja je užasna', napisala je.

  • +20
Giorgia Meloni Izvor: EPA / Autor: FABIO FRUSTACI

Meloni, koja je pozvala na pomorsku blokadu sjeverne Afrike kako bi se spriječilo isplovljavanje brodova s migrantima, poručila je na Facebooku da su njezini suparnici iskoristili silovanje da je napadnu dok su ignorirali žrtvu kako bi izbjegli rješavanje onoga što je nazvala imigracijskim izvanrednim stanjem. Letta je u svojoj objavi naglasio da je 'poštovanje prema ljudima i žrtvama uvijek na prvom mjestu', a Calenda je ustvrdio da su 'samo žrtve važne'. Prošlotjedno istraživanje pokazalo je da je talijanska desnica na putu da osvoji veliku većinu u oba doma parlamenta.