NOVO ISTRAŽIVANJE

Italija: Konzervativni blok na putu prema osvajanju velike većine u parlamentu

09.08.2022 u 19:19

Bionic
Reading

Desni blok stranaka na putu je da osvoji veliku većinu zastupnika u oba doma parlamenta na izborima u Italiji idući mjesec, pokazuje istraživanje objavljeno u utorak. Konzervativni savez predvodi u anketama uoči izbora 25. rujna, a Braća Italije trebali bi postati najveća pojedinačna stranka. Talijanski izborni sustav ide na ruku strankama koje formiraju široke saveze, piše Reuters

Desni blok obećava porezne rezove i povećanje mirovina, pa bi njegova pobjeda na izborima mogla stvoriti dodatan pritisak na talijanski proračun, a očekuje se da će ona značiti i stroži pristup Rima prema ilegalnoj imigraciji.

Studija talijanskog think tanka Cattaneo na temelju posljednjih anketa zaključuje kako bi desni savez mogao imati 245 od ukupno 400 zastupnika u donjem, te 127 od 200 zastupnika u gornjem domu.

Osim krajnje desne Braće Italije čelnice Giorgije Meloni, u savezu su i Liga Mattea Salvinija, Forza Italija Silvija Berlusconija i nekoliko manjih centrističkih saveznika.

Demokratska stranka (PD) lijevog centra pod vodstvom Enrica Lette trebala bi dobiti 107 zastupnika u donjem domu te 51 u Senatu, a ostala zastupnička mjesta pripast će strankama izvan dva najveća bloka, pokazuje istraživanje.

Centrističke i lijeve stranke ne uspijevaju se ujediniti otkad su prije mjesec dana raspisani izbori, nakon pada široke koalicije „nacionalnog jedinstva“ premijera Marija Draghija.

Posljednji udarac ujedinjenju stigao je u nedjelju kad je centristička Akcija napustila savez PD-a i manjih stranaka ljevice i centra, kao razlog navevši prisutnost stranaka koje nisu podržale Draghija.

Čelnik Akcije Carlo Calenda sada je u pregovorima s centrističkom strankom Italia Viva koju vodi bivši premijer Matteo Renzi.

Taj bi savez prema istraživanjima trebao dobiti samo 23 zastupnika u dva doma parlamenta, a sporazum dviju stranaka ojačao bi sveukupnu većinu konzervativaca, tvrdi Cattaneo.

Nekad vladajući Pokret 5 zvijezda, koji će gotovo sigurno na izbore izaći samostalno, trebao bi imati 27 zastupnika u donjem i 12 u gornjem domu parlamenta.

Jedina utjeha za protivnike konzervativnog bloka je što je malo vjerojatno da će dobiti dvotrećinsku većinu koja omogućava ustavne reforme bez raspisivanja referenduma.

Jedna takva promjena, izravno biranje predsjednika, prioritet je Braće Italije čija je čelnica Meloni favorit za premijersko mjesto nakon pobjede konzervativaca.