SUKOB INTERESA NA HRT-U

Postoje elementi za pokretanje postupka u slučaju Zimonja

22.05.2013 u 16:28

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je utvrdilo da postoje elementi za pokretanje postupka za odlučivanje u slučaju ravnatelja poslovne jedinice tehnologija u sklopu Hrvatske radiotelevizije (HRT) Duška Zimonje, koji je ujedno i član Vijeća za elektroničke medije

Vijeće za elektroničke medije upravlja agencijom i obavlja zadaće regulatornog tijela u područu elektroničkh medija, ima sedam članova imenuje ih Hrvatskih sabor, na prijedlog vlade. Predsjednik i članovi vijeća obavljaju svoju dužnost profesionalno kao zaposlenici s punim radnim vremenom, a povjerenstvo je mišljenja da su dužnosnici u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Naime, podnositelj zahtjeva ukazuje da bi se moglo raditi o potencijalnom sukobu interesa, jer ravnatelji poslovnih jedinica u HRT-u, prema njegovu statutu ne mogu biti državni dužnosnici, odnosno osobe koje uživaju imunitet. Nadalje, Prema Zakonu o elektroničkim medijima članovi vijeća ne smiju biti ravnatelji ili voditelji poslovanja pravnih osoba na koje se primjenjuju odredbe tog zakona.

Prije nego li je otišao u VEM Zimonja je radio u tvrtki Mediahub koja je s HRT-om u travnju sklopila konzultantski ugovor vrijedan 300.000 kuna, a odmah nakon toga je objavljeno da Zimonja postaje ravnatelj tehnologije HRT-a.

Povjerenstvo u slučaju zahtjeva predsjednika Nadzornog odbora HRT-a Viktora Gotovca da se utvrdi podliježe li odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa - budući je na to mjesto imenovan od Hrvatskog sabora - smatra da članovi nadzornog odbora nisu državni dužnosnici.

Prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa državni dužnosnicima smatraju se oni koje Sabor imenuje kao dužnosnike. No dostavi li Hrvatski sabor mišljenje da su i članovi Nadzornog odbora HRT-a državni dužnosnici, Povjerenstvo će od njih zatražiti podnošenje imovinske kartice.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je danas, razmatrajući na traženje ministra pomorstva prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, da je imenovanje sina predsjednika Uprave Lučke uprave Rijeka Nikše Komadine na dužnost voditelja komercijalnih poslova u toj tvrtci provedeno u skladu s podzakonskim aktima i da nije bilo elemenata pogodovanja.

Povjerenstvo je uvidom u dokumentaciju utvrdilo da je imenovanje provedeno prije no što je Komadinin otac Pavao postao predsjednik Lučke uprave Rijeka, ali ujedno i dalo mišljenje da bi imenovanja trebala biti što transparentnija.