DRAMA U BUDIMPEŠTI

Postaja Keleti ponovno otvorena za izbjeglice

03.09.2015 u 09:34

Bionic
Reading

Glavna budimpeštanska željeznička postaja od jutros je ponovno otvorena za izbjeglice, no Mađarske željeznice su priopćile kako iz sigurnosnih razloga nijedna kompozicija neće krenuti prema zapadnoj Europi

Glavna budimpeštanska željeznička postaja Keleti od jutros je ponovno otvorena za izbjeglice, javljaju sve svjetske agencije. Nakon što su vlasti otvorile vrata postaje rijeke ljudi jurnule su u nju poslije dva dana opsjedanja.

Reuters javlja kako na postaji vlada potpun kaos jer izbjeglice, mnogo njih s malom djecom, na sve načine pokušavaju ući u vlakove. Nakon što su ih se dokopali uslijedilo je razočaranje jer su Mađarske željeznice priopćile da nijedna kompozicija iz sigurnosnih razloga neće krenuti prema zapadnoj Europi.

Noć prije otvaranja Keletija policija je naredila izbjeglicama da isprazne trg ispred postaje i premjeste se u posebnu tranzitnu zonu, što je većina bespogovorno poslušala. Njih pak stotinjak nastavilo je jutros prosvjedovati ispred postaje, javlja tamošnji MTI.

Većinu izbjeglica čine Sirijci koji pokušavaju doći do Austrije ili Njemačke bez odgovarajućih dokumenata. Policije triju zemalja oformile su zajedničke patrole kojima kontroliraju vlakove što prometuju od Budimpešte prema Beču i Münchenu, a mađarska i slovačka policija patroliraju u vlakovima koji odlaze prema Bratislavi.

U Budimpešti je sinoć održan skup podrške izbjeglicama i protiv planiranih izmjena mađarske vlade kada je riječ o politici prema njima. Istovremeno, u blizini željezničke postaje u mjestu Roske ultranacionalistički Jobik održao je prosvjede zahtijevajući hermetičko zatvaranje granica kako bi se spriječio ulazak izbjeglica.