JAMČEVINA ČETIRI MILIJUNA KUNA

Posljednji bombaš iz Vodica pušten na slobodu

14.03.2013 u 16:02

Bionic
Reading

Iz istražnog zatvora danas bi uz jamčevinu od gotovo četiri milijuna kuna trebao izaći Tomislav Strikoman, posljednji osumnjičeni iz šesteročlane skupine Vodičana koje se tereti za postavljanje improvizirane eksplozivne na glavnome zagrebačkom trgu sredinom siječnja

Ostali osumnjičenici pušteni su iz zatvora u Remetincu prije mjesec dana jer su ispitani svi svjedoci na koje su mogli utjecati, a 28-godišnji Strikoman bio je zadržan zbog opasnosti od ponavljanja nedjela. Na slobodu je pušten pošto je sud prihvatio njegovu jamčevinu, a riječ je o zabilježbi na kuću u Vodicama, procijenjenu na oko tri i pol milijuna kuna te 50.000 eura u gotovini.

Osim Tomislava Strikomana, za postavljanje eksplozivne naprave na Trgu bana Josipa Jelačića osumnjičeni su Domagoj Šprljan, njegov otac Ivan Šprljan, Tomislav Duvnjak, Ivan Tubić i Lovre Birin.

'Bombaše iz Vodica', kako ih nazivaju mediji, policija je prijavila za dovođenje u opasnost života i imovine te za dogovaranje za počinjenje kaznenog djela. Dvojicu se tereti i za posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te za pomaganje u dovođenju u opasnost života i imovine. Najviša zatvorska kazna za ta nedjela je pet godina.

Sumnja se da je tijekom prosinca prošle godine 58-godišnji Ivan Šprljan nabavio eksploziv skupini mladih Vodičana i naučio ih kako rukovati i postaviti eksplozivnu napravu. Kad su improviziranu napravu aktivirali na glavnome zagrebačkom trgu, mladići su navodno otišli na sendvič, a zatim su se kod prolaznika raspitivali o eksploziji.

Nakon njihova uhićenja, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić rekao je kako je jedini motiv podmetanja eksplozije bila obijest, no poslije se ispričao zbog te izjave, ističući da to nije bio njihov jedini motiv. Po pisanju medija, osumnjičeni su mahom iz uglednih obitelji, tzv. zlatna mladež.

Grad Vodice na službenim je internetskim stranicama nakon uhićenja objavio ispriku hrvatskoj javnosti, posebice građanima Zagreba, zbog uznemiravanja koje je izazvala skupina Vodičana.