bivši europski povjerenik osvojio vlast

Portugalski Socijalisti pobijedili na lokalnim izborima, no izgubili Lisabon

27.09.2021 u 13:22

Bionic
Reading

Portugalski vladajući Socijalisti pretrpjeli su iznenađujući poraz na nedjeljnjim lokalnim izborima, izgubivši kontrolu u Lisabonu nakon 14 godina, premda ostaju najveća stranka u zemlji nakon izbora koji obuhvaćaju više od 300 gradskih vijećnica.

Carlos Moedas, bivši europski povjerenik za razvoj, znanost i inovacije iz glavne oporbene stranke Socijademokratska stranka (PSD) pobijedio je u Lisabonu s marginom od samo jednog postotnog boda, osiguravši 34,25 posto za savez svoje stranke desnog centra s konzervativnom CDS-PP.

"Danas počinjemo novi krug ... vjerujem da on počinje u Lisabonu, no u Lisabonu neće završiti", rekao je u ponedjeljak rano ujutro u pobjedničkom govoru Moedas.

Portugalski premijer Antonio Costa, bivši gradonačelnik Lisabona, izrazio je razočaranost zbog gubitka svoje stranke u tom gradu.

"Žalosno je, ali ovako funkcionira demokracija. Kao što svi znaju, poraz je bio neočekivan ... osjećam frustraciju, očito", rekao je.

No, sveukupno, s 99 posto prebrojanih glasačkih listića, Socijalisti su osvojili 34,4 posto glasova i 147 općina diljem Portugala, znatno ispred PSD-a, koji je osvojio 24 posto samostalno ili u savezu s CDS-PP-om.

Rezultat je nešto slabiji od onog koji su Socijalisti postigli na zadnjim parlamentarnim izborima 2019. godine i na prethodnim općinskim izborima 2017. godine.

Komunistička partija zauzela je treće mjesto s 8,2 posto, a Lijevi blok samo 2,8 posto.

Krajnje desna stranka Chega, čiji je uspon od izbora za prvog zastupnika u parlamentu 2019. uzdrmao politički krajolik, osvojila je samo 4,2 posto glasova i nula općina, što je daleko od cilja da postane treća po veličini politička sna