VATRENA STIHIJA

Portugalom i dalje bjesne dva velika požara

12.08.2017 u 13:12

Bionic
Reading

Dva velika šumska požara i dalje su u subotu ujutro bjesnila središtem Portugala, gdje visoke temperature i vjetrovi promjenjivih smjerova stotinama vatrogasaca otežavaju gašanje

Najviše zabrinjavaju požari blizu grada Abrantesa u području Santarema i grada Alvaiazereu u regiji Leiriae, rekla je glasnogovornica civilne zaštite Patricia Gaspar.

U gašenju samo ta dva požara sudjeluje oko 800 vatrogasaca, više od 250 vozila, četiri kanadera i dva helikopetra.

Dva požara koja su izbila u petak u regijama Coimbra i Aveiro tijekom noći su stavljena pod kontrolu.

U Portugalu je u petak od početka godine zabilježen najveći broj izbijanja šumskih požara, 220 u jednom danu, naglasila je Gaspar.

Narančasta razina stanja pripravnosti, četvrta od ukupno pet stupnjeva, bit će na snazi najmanje do kraja ponedjeljka jer meteorolozi i dalje predviđaju visoke temperature do 40 stupnjeva Celzija u središtu zemlje, ali i jake vjetrove promjenjivih smjerova.

Stanje požara u Abrantesu, koji traje od srijede, naglo se pogoršalo u petak navečer kada se vjetar promijenio i izazvao paniku među stanovništvom, posebice u mjestu Rio de Moinhosu, prenosi AFP.

Promet je uspostavljen na tri autoputa gdje ga je u petak navečer vatra prekinula, kod Abrantesa i blizu Coimbre, te u području Porta.