OTVORENA BIRALIŠTA

Portugalci biraju predsjednika

23.01.2011 u 12:40

Bionic
Reading

U Portugalu su u nedjelju otvorena biračka mjesta na koja je pozvano više od 9,6 milijuna birača s izbornoga popisa, u sklopu održavanja predsjedničkih izbora, čiji je veliki favorit u aktualnoj financijskoj krizi dosadašnji predsjednik države Anibal Cavaco Silva, političar desnoga centra

Birališta su otvorena u 8.00 sati po mjesnom vremenu, a bit će zatvorena u 19.00. Prvi rezultati bit će poznati sat vremena po zatvaranju birališta zbog vremenske razlike od jednoga sata na Azorskom otočju.

Kandidirano je šest političara. Prema istraživanju javnog mišljenja, već u prvome krugu pobjedu bi mogao odnijeti Cavaco Silva, član glavne oporbene Socijal-demokratske stranke. 71-godišnji Cavaco Silva bi, prema istraživanju javnog mišljenja, mogao dobiti između 54,6 i 59 posto glasova birača. Glavni mu je protukandidat pjesnik Manuel Alegre (74), kojega podupire Socijalistička stranka portugalskog premijera Josea Socratesa i Blok ljevice (ekstremna ljevica).

Cavaco Silva je političar kojega u Portugalu iznimno poštuju, osobito njegov moralni autoritet. Nakkon pada diktature u Portugalu 1974., svi su predsjednički kandidati do danas birani na dva mandata.