KRIZA EUROZONE?

Portugal na aukciji

Bionic
Reading

Uzbuna u eurozoni se ne stišava. Zbog portugalskog duga morala je intervenirati Europska središnja banka (ESB), koja je kupila portugalske državne obveznice. Tako je ESB stabilizirao cijene obveznica Portugala i drugih prezaduženih zemalja unutar eurozone, piše The Wallstreet Journal

ESB je odbio komentirati svoju najnoviju kupnju obveznica. Podaci pokazuju da je ESB od prošle srijede dao 113 milijuna eura za državne obveznice zemalja eurozone, navodi WSJ.

Ekonomisti smatraju da to neće dovesti ni do čega osim do eventualne odgode otkupa duga. Ono što zabrinjava ulagače jest što će se europska dužnička kriza, koja je već zahvatila Grčku i Irsku, proširiti i na Portugal i Španjolsku, dakle na neke od najvećih europskih gospodarstava. To bi bio velik test za europsku valutu.

Sve bi trebalo postati jasnije u srijedu, kada Portugal planira odlučiti hoće li prodati između 750 milijuna i 125 milijardi eura obveznica za razdoblje između 2014. i 2020.

Čak i ako aukcija uspije, mnogi analitičari predviđaju da će Portugal kasnije ipak biti prisiljen prihvatiti pomoć. Portugal ima svoje fatalne mane: prije svega kronično nizak gospodarski rast u kombinaciji s visokim troškovima zaduživanja, ističe WSJ.

Kako piše WSJ, Njemačka i Francuska pozivaju Portugal da podnese zahtjev EU-u i MMF-u i da prihvati financijsku pomoć.