rezultati za tri dana

Porošenko i Zelenski testirali se na drogu i alkohol pred drugi krug izbora

05.04.2019 u 13:48

Bionic
Reading

Dva preostala kandidata na predsjedničkim izborima u Ukrajini obavila su testove na drogu i alkohol, što su prenosile društvene mreže i televizija u petak, na kraju tjedna u kojemu su razmjenjivali uvrede i podrugivanja u video snimkama na društvenim medijima

Predsjednik Petro Porošenko i Volodimir Zelenski, komičar bez političkog iskustva koji glumi predsjednika u televizijskoj seriji, ušli su u drugi krug izbora koji će se održati 21. travnja nakon što nijedan nije uspio dobiti većinu glasova u prvom krugu prošle nedjelje.

Zelenski je osvojio gotovo dvostruko glasova više od Porošenka, ali se odlazeći predsjednik ne predaje i upozorava da će njegov rival ugroziti ukrajinsku sigurnost.

Komičar je prihvatio u srijedu Porošenkov izazov za održavanje debate, ali je zatražio da obojica budu podvrgnuta testiranju na drogu. Također je postavio uvjet da se debata održi na nogometnom stadionu.

U petak rano ujutro Zelenski (41) je uživo prenosio na svojoj Facebook stranici kako mu vade krv u privatnom laboratoriju.

'Napravio sam analizu krvi. Izvukli su sve vrste krvi iz mene. Ali hvala Bogu, imam je dovoljno. Mlada krv', rekao je kasnije novinarima.

Sat vremena kasnije nekoliko televizijskih postaja uživo je prenosile kako Porošenku (53) vade krv u prostoriji na glavnom nogometnom stadionu u Kijevu.

On je dao uzorke krvi, kose i urina četirima laboratorija, rekao je Volodimir Jari, glavni liječnik u kijevskoj državnoj bolnici. Po riječima liječnika, preliminarni rezultati pokazuju da 'nije pronađena nikakva psihoaktivna supstanca'.

Zelenski je kazao da će konačne rezultate dobiti za tri dana i da će ih odmah objaviti.

Zelenski, koji nema nikakvo političko iskustvo, osvojio je više od 30 posto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora, daleko ispred Porošenka koji je dobio oko 16 posto.