POČELO JE, POČELO

Porezna uprava zove 500 tajnih bogataša da objasne prihode

06.03.2012 u 08:16

Bionic
Reading

Porezna uprava pozvat će uskoro petstotinjak građana Hrvatske kako bi objasnili velike nesrazmjere između vrijednosti svoje imovine i prihoda koje su prijavili posljednjih godina i na koje su platili poreze, doznaje Novi list

Na takav potez u Ministarstvu financija odlučili su se nakon prvih kontrola preko OIB-a, a izvori Novog lista najavljuju da neće stati na prvih petstotinjak poreznih obveznika.

Odgovara li nečija imovina prihodima koje je prijavio u svojoj kartici, Porezna uprava može provjeravati u svakom trenutku zahvaljujući OIB-u i pitanje je zašto se to dosad nije činilo.

'Nesrazmjer je vidljiv iz aviona, pa je nejasno zašto se to dosad nije provjeravalo. Ne može netko godinama prijavljivati mjesečni prihod u visini prosječne plaće i u tih nekoliko godina steći imovinu vrijednu milijune kuna ili čak milijune eura, od skupih stanova i jahti do apartmana i automobila', kaže sugovornik Novog lista.

Građani koji su tako 'sposobni' dobit će priliku poreznicima objasniti kako su stekli imovinu, odnosno što je izvor prihoda kojima su priskrbili bogatstvo u nekretninama i pokretninama.

Ukoliko se pokaže da su do te imovine došli zahvaljujući prikrivanju prihoda, Porezna uprava može ponovno procijeniti njihov prihod i obračunati im porez koji moraju platiti.

No, s obzirom na zastaru, poreznici će to moći učiniti samo za razdoblje od 2009. godine do danas.

Uvođenje OIB-a i povezivanje podataka o tome kakve vrijednosne papire, pokretnine i nekretnine imaju građani omogućilo bi provjeru, no navodno još uvijek dijelom zapinje na nekretninama jer gruntovnica nema uređene podatke koji odgovaraju stanju na terenu.

No, bez obzira na stanje u gruntovnici i muke s upisom stanova i kuća, moguće je provjeriti kako je netko stekao određenu nekretninu i je li u trenutku kupnje imao prijavljene prihode koji mu tu omogućuju i to zahvaljujući podacima o plaćanju poreza na nekretnine.