GLOBALNO POSLOVNO ISTRAŽIVANJE

Porasle šanse za zapošljavanje u većini zemalja svijeta

08.06.2010 u 12:46

Bionic
Reading

Poslodavci u većini gospodarstava svijeta u trećem će tromjesečju vrlo vjerojatno povećati zapošljavanje, pri čemu su najbolji izgledi za zapošljavanje u gospodarstvima u nastajanju poput Kine i Indije, a najslabiji u perifernim gospodarstvima eurozone

Globalno istraživanje Manpowera među 61 tisućom poslodavaca diljem svijeta pokazalo je poboljšanje izgleda za zapošljavanje u trećem tromjesečju u 23 od 36 zemalja u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. U odnosu na isto razdoblje prošle godine izgledi su poboljšani u svim zemljama, izuzev njih četiri, objavio je nadalje Manpower.

'Diljem svijeta poboljšan je optimizam u vezi zapošljavanja, što je tipično za ovu fazu oporavka', kazao je Jeffrey Joerres, predsjednik i čelnik Manpowera, tvrtke koja se bavi uslugama zapošljavanja.

Najbolje prognoze za zapošljavanje ponovno su zabilježene u azijskim gospodarstvima u nastajanju kao što su Indija i Kina, jer tamošnjim kompanijama pogoduje i domaća i inozemna potražnja. Prognoze za Kinu najbolje su u posljednjih pet godina otkako se vode statistike u toj zemlji, dok je Indija zabilježila najbolje prognoze u zadnje dvije godine.

Veće zapošljavanje u trećem tromjesečju očekuju i poslodavci u Europi, ponajprije u većim gospodarstvima kao što su Francuska, Njemačka i Velika Britanija.

Veći broj poslodavaca nego u prethodnom tromjesečju razmišlja o zapošljavanju novih ljudi i u zemljama srednje Europe te u Švedskoj, Austriji i Belgiji, pokazalo je dalje izvješće Manpowera.

Najslabije izglede za zapošljavanje u trećem tromjesečju u Europi pokazala su istraživanja među poslodavcima u Italiji, Španjolskoj, Irskoj i Grčkoj.

U Sjedinjenim Državama i Japanu izgledi za zapošljavanje također su poboljšani, s tim da u najvećem svjetskom gospodarstvu nije vjerojatno otvaranje novih radnih mjesta većih razmjera. Izgledi su poboljšani u Japanu četvrto tromjesečje zaredom, no najslabiji su u toj regiji, i to zbog političkih previranja.

Istraživanje Manpowera provedeno je prije izbijanja dužničke krize u Grčkoj, no interni podaci te kompanije ukazuju da je kriza tek u ograničenom opsegu utjecala na povjerenje europskih poslodavaca.

'Doista nismo uočili promjene u našem poslovanju od izbijanja grčke kreditne krize prije otprilike mjesec dana', kazao je Joerres.