JEDNOGLASNA ODLUKA

Popovac ostaje v. d. šefa HRT-a

27.05.2010 u 16:41

Bionic
Reading

Josip Popovac ostaje v. d. glavnog ravnatelja HRT-a, odlučilo je Vijeće HRT-a sa šest glasova za i bez ijednog protiv na današnjoj sjednici

Popovac će ovu dužnost obavljati do izbora novog ravnatelja odnosno narednih šest mjeseci, a jedini protukandidat bio mu je Duško Radić, o kojem se Vijeće nije ni izjašnjavalo budući da je tehničkom upravitelju dana jednoglasna podrška.

Prije nego se pristupilo glasovanju, nakon četverosatnih konzultacija iza zatvorenih vrata, vijećnik Dragan Crnogorac zatražio je da se u zapisnik unese njegovo izdvojeno mišljenje, u kojem je izrazio nezadovoljstvo pristupanju glasovanju jer je zbog atmosfere netrpeljivosti Vijeće prije konzultacija napustio Damir Grubiša, a nakon njega zbog privatnih obveza i Hašim Bahtijari

Pada Domagoj Burić?

Kako je postignut dogovor oko Popovca, kojeg dio vijećnika nije želioni kad se javio na natječaj za šefa HRT-a, a ni uoči same današnjesjednice, nije poznato jer su svi tvrdili da je Popovac bolje rješenjeod prinudne uprave. Međutim, iz njegovih riječi nakon što je izabran dase naslutiti zašto je opet dobio tehnički mandat. U obraćanju naglasak je bio na programu, činjenici da HRT muči pad gledanosti i da podhitno stvari treba popraviti. Drugim riječima, glavom bi mogao platitidirektor programa Domagoj Burić. 

'Zbog svega što se na Vijeću događa obavijestit ću Sabor jer nema smisla ovako raditi. Ministarstvo kulture i Vlada RH trebali bi na HRT uvesti prinudnu upravu', kazao je Crnogorac, da bi potom i otišao s Vijeća uoči glasovanja.

Iako će Popovčev jednoglasni izbor možda sugerirati da su na Vijeću tekli med i mlijeko, stvarnost je bila sasvim drugačija. Naime, nakon što se puna dva sata nisu mogli usuglasiti tko će sve biti kandidat i kako ga izabrati, uslijedila su verbalna prepucavanja, upadanje u riječ, a kada je predsjednik Vijeća Zvonko Milas kazao Grubiši 'da svojim tezama vrši nasilje nad ostalim vijećnicima', ugledni profesor se vidno uzrujan podignuo, zatražio vozača i otišao sa sjednice.

Grubišinoj uzrujanosti prethodile su verbalne provokacije dopredsjednika Siniše Grgića koji je u nekoliko navrata profesora izbacio iz takta upadicama 'molio bih Grubišu da nam nabavi literaturu iz samoupravnog socijalizma jer njegovi prijedlozi idu u tom smjeru'. Njegove provokacije Milas nije niti pokušao sankcionirati, što je Grubišu posebno iziritiralo.

Od sedam kandidata, koliko su ih vijećnici prvotno nominirali za tehničkog ravnatelja (Ivanka Lučev, Damir Šimonović, Marija Nemčić, Duško Radić, Nikola Kristić, Goran Rotim, Josip Popovac), izbor je nakon konzultacija spao na dva imena, ali je bilo jasno da je Popovac konačno rješenje.