NOVI ZAKON, NOVA PRAVILA

Popovac ne može biti glavni ravnatelj HRT-a

29.10.2010 u 12:52

Bionic
Reading

Stupi li novi Zakon o HRT-u na snagu u obliku u kojem ga je kao konačni prijedlog 13. listopada ove godine predložilo Ministarstvo kulture, v.d. ravnatelj kuće na Prisavlju Josip Popovac sasvim sigurno neće moći skinuti prefiks vršitelja dužnosti i dobiti četverogodišnji mandat za funkciju predsjednika Uprave HRT-a, kako bi prema novom trebao glasiti naziv tog radnog mjesta

Naime, u prijedlogu Zakona, koji je, kako neslužbeno doznajemo, ovoga tjedna trebao biti na Vladi, ali se vjerojatno zbog brojnih lobističkih pritisaka izazvanih prvenstveno količinom minuta za reklame u jednom satu tamo nije našao, stoji da osoba koja će biti izbrana nakon javno provedenog natječaja mora imati 'najmanje deset godina radnoga iskustva nakon završenog studija'.

Novinić s HRT-a, Novinić na HRT

Pomoćnik ravnatelja HTV-a zaekonomske poslove Damir Novinić, koji je prije ljeta spakirao kofere iotišao u Upravu Zagrebačkog holdinga, ponovno se vratio na Prisavlje.Novinić, kako doznajemo, zapravo s Prisavlja nikad nije ni otišao, već je svoj ugovor stavio u mirovanje. U ZGH-u nakon nekoliko mjesecirada nije dobio ugovor, a iz megatvrtke je otišao dan prije sastankaNadzornog odbora, kada je čuo da neće prihvati zahtjeve iz ugovora koji su ocijenjeni previsokima.

Upravo ta rečenica Popovca, koji je na mjestu v.d.-a nešto manje od godinu dana, izbacuje iz igre jer iza njega je nešto manje od osam godina rada nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Kada bi se tražilo samo radno iskustvo, a ne samo ono nakon završenog studija, Popovac bi se mogao kandidirati bez problema, jer na HRT-u radi od druge polovice devedesetih, kada je bio producent, a potom i glavni producent.

Podsjetimo, u još uvijek važećem Zakonu o HRT-u prvim čovjekom kuće mogao je biti svatko tko je hrvatski državljanin, ima visoku stručnu spremu, znanje jednog svjetskog jezika i ima najmanje pet godina radnog iskustva.

Je li izmjenom u konačnom prijedlogu Zakona u članku 20, koji propisuje uvjete za budućeg predsjednika Uprave, Ministarstvo kulture, odnosno Vlada ili, preciznije, HDZ unaprijed odredio nekog tko bi trebao zamijeniti Popovca, može se samo nagađati. Ono što je sigurno jest da, ako Zakon bude izglasan u ovakvom obliku, na mjesto šefa svih šefova na Prisavlju dolazi novi čovjek.

Koji onda može reći da plan restrukturiranja HRT-a što ga je napravio Popovac sa svojim ljudima nije dobar i da će on napraviti bolji. Sve to moglo bi se otegnuti unedogled i postati u potpunosti ono što već jednim dijelom i jest - politička šarada u kojoj je interes za očuvanje 'nacionalnog blaga' tek jedna u nizu besmislenih fraza.

Promijeni li pak Ministarstvo kulture odredbu koju je stavilo u konačni prijedlog Zakona, bit će sasvim jasno da je to napravljeno zbog Popovca, pa će onda i raspisivanje javnog natječaja za predsjednika i članove Uprave biti dovedeno u pitanje. Jer tko će se na njega javiti ako pretpostavlja da je Zakon prilagođen jednoj osobi?