IZVANREDNO STANJE

Poplavljeni i Gračac, Knin i Kosinj, raste vodostaj Save

02.12.2010 u 12:51

Bionic
Reading

Zbog obilnih oborina, u Zadarskoj županiji najteže je u gračačkoj općini, gdje je poplavljeno nekoliko podruma obiteljskih kuća, a otpadne vode izlile su se iz septičkih jama u rijeku Otuču. Izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su jutros i na kosinjskom području

U Gračacu su zbog obilnih oborina i visokog vodostaja rijeke Otuče poplavili podrumi nekoliko obiteljskih kuća. Vatrogasci su brzom intervencijom iscrpli vodu iz podruma dviju obiteljskih kuća.

Velike teškoće stvara i plavljenja septičkih jama, iz kojih se otpadne vode izlijevaju u rijeku, izvijestio je zamjenik načelnika gračačke općine Milan Tankosić, načelnik općinskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

'Uz poplavljene podrume kuća, poseban su problem septičke jame koje nisu vodonepropusne, pa se za visokih vodostaja, sustavom spojenih posuda, jednostavno izliju u rijeku. Činimo sve što možemo, podrumi kuća su ispumpani, a stanje se tijekom noći malo popravilo. Nažalost, više od toga ne možemo učiniti bez većih infrastrukturnih zahvata. Projekt odvodnje za mjesta Srb i Gračac stoji oko 40 milijuna kuna, a gračačka općina to ne može sama financirati', rekao je Milan Tankosić.

Poplave u podvelebitskom području

Zbog obilnih kiša, porasli su vodostaji rijeke Like i Novčice na ličkoj visoravni pa u akumulacijsko jezero Kruščicu u Kosinju dotječe 380 do 400 prostornih metara vode u sekundi. Budući da je jezero danas gotovo napunjeno, voda se ispušta nizvodno od brane. Jutros je izmjerena kota 552,90 metara, a kad je jezero puno, kota je 554 metra iznad mora.

Za sada je poplavljena lokalna cesta Gornji Kosinj - Šušanj prema Bakovcu, doznaje se od Mladena Vodičke, voditelja vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda Lika - Podvelebitsko primorje i otoci.

Velike poplave pogodile su kosinjsko područje i proljetos, kada je u Donjem Kosinju, Vukelićima, Rudinici i Lipovu Polju pod vodom bilo više kuća i gospodarskih zgrada, a velike štete nanesene su i poljoprivredi.

Rastu Sava, Una i Orljava

Na savskom porječju u blagu su porastu vodostaji Save nizvodno od Jasenovca te vodostaji rijeke Une i Orljave, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), po podacima Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

Tijekom dana očekuje se njihov daljnji rast pa je moguće proglašenje izvanredne obrane od poplava za dionice mjerodavnog vodomjera na Uni u Hrvatskoj Kostajnici.