NAKON OBILNIH KIŠA

Poplave u Bosni i Hercegovini

18.05.2012 u 13:09

Bionic
Reading

Nakon obilnih kiša desne pritoke rijeke Sane, Bliha i Zdena, izlile su se iz svojih korita poplavivši oko 200 stambenih objekata u nekoliko sela na području Sanskog Mosta, a do izlijevanja pojedinih rijeka je došlo i u drugim bosanskohercegovačkim krajevima

Što se tiče Sanskog Mosta, najkritičnija situacija je u naseljima Husimovci, Kamengrad i Zdena, gdje je vodena stihija prodrla u kuće mještana, pričinivši veliku materijalnu štetu. Prema riječima stanovnika spomenutih sela, ni najstariji mještani ne pamte da se vodostaj ovih rijeka tako značajno povećao u vrlo kratkom periodu.

'U svega nekoliko sati Bliha je nabujala i probila branu u našem naselju. Pod vodom je nekoliko desetina kuća, a mještani kojima je voda ušla u kuće privremeno su se sklonili kod rođaka ili prijatelja', kaže mještanin Jasmin Husanović za Nezavisne novine. Rijeka Sana se izlila na području sela Vrhpolje i Trnova, gdje je poplavljeno pedesetak kuća. Ugrožena područja je obišao Mustafa Avdagić, načelnik Sanskog Mosta, koji je naveo kako će uskoro zasjedati štab Civilne zaštite i razmatrati mogućnost eventualnog proglašenja izvanrednog stanja.

I rijeke Vrbanja, Ukrina i Jošavka jučer ujutro su se, zbog padalina koje su protekle noći bile intenzivne, izlile iz svojih korita i uzrokovale niz problema stanovnicima u čelinačkoj općini.

Uslijed otapanja snijega, koji je prije tri dana pao na brdima iznad Srebrenice, i neprekidne kiše došlo je do pojave bujica i izlijevanja rječice Križevice, što je ugrozilo naselje Žuti most. U tom srebreničkom naselju, koje graniči s općinom Bratunac, voda je preplavila oranice i povrće i prodrla u pomoćne objekte, a ukoliko kiša ne prestane, prijeti opasnost od plavljenja kuća. Vodena bujica pojavila se i u Srebrenici, gdje potoci teku niz strme ulice i nanose kamen i mulj u centar. Rijeka Gostović izlila se na području Zavidovića, a šteta je pričinjena na usjevima i pomoćnim objektima. U nekim krajevima BiH pao je snijeg koji je stvorio nevolje na cestama.