AUSTRALIJA POD VODOM

Poplave se polagano smiruju

04.01.2011 u 11:42

Bionic
Reading

Poplave se u utorak lagano smiruju u glavnom rudarskom području u Australiji, pa neki rudnici postupno obnavljaju proizvodnju iako ih je većina zatvorena, dok poplave i dalje ugrožavaju život 200.000 ljudi i prisiljavaju na evakuaciju cijelih gradova, prenose agencije.

Poplave su obuhvatile područje veličine Francuske i Njemačke zajedno, a u najteže pogođenim gradovima brojni su bili prisiljeni napustiti domove, dok se stanovnici koji žive nizvodno pripremaju za rast vodostaja.

Oko 75.000 stanovnika Rockhamptona, grada smještenog 500 km sjeverno od Brisbanea, moglo bi u utorak ostati potpuno izolirano.

Sigurnosne službe boje se da bi razina vode mogla ostati povišena još najmanje dva tjedna, zbog čega bi se mogao povećati broj komaraca koji prenose bolesti.

Zbog poplava je u Australiji zaustavljena proizvodnja i izvoz koksa zbog čega mu je porasla cijena.

Na Australiju otpada više od polovice svjetskog izvoza koksa, ključnog za proizvodnju čelika, osobito u azijske zemlje poput brzorastuće Kine.

Zbog poplavljenih pruga otežan je prijevoz koksa do glavne izvozne luke Gladstone gdje usidreni brodovi danima čekaju na ukrcaj tereta za Aziju.

Poplave su zahvatile 35 posto izvoza koksa koji je 2009. iznosio 259 milijuna tona. Prema vlastima u Queenslandu, poplave su industriji ugljena dosad nanijele štetu od milijarde dolara.