borba s covid-19

Pooštravaju se restrikcije na Sardiniji, iz bijele zone otok postaje crvena: Epidemija se širi

19.03.2021 u 23:30

Bionic
Reading

Na Sardiniji, koja je bila iznimka u Italiji s razmjerno slabim restrikcijama zbog covida-19, od ponedjeljka se pooštravaju mjere zbog pogoršanja zdravstvene situacije, rekao je talijanski ministar zdravstva

Taj sredozemni otok bio je od 1. ožujka jedini dio Italije uvršten u bijelu, zonu niskog rizika. Barovi i restorani mogli su raditi kasno navečer, a život se ustvari bio vratio u normalu.

Stanovnici su imali kraći policijski sat koji je počinjao u 23,30, a ne u 22,00 kao u ostatku zemlje, uz poštovanje nacionalnih propisa o nošenju zaštitne maske i o fizičkoj distanci.

Ministar zdravstva Roberto Speranza naredio je da otok od ponedjeljka postaje crvena zona, što odgovara srednjem stupnju opasnosti, zbog porasta stope reprodukcije koronavirusa.

Stopa reprodukcije iznad 1 znači da se epidemija širi. Tjedna vrijednost tog pokazatelja na Sardiniji porasla je s 0,89 na 1,08.

No stanje na otoku je bolje nego u ostatku Italije, s tek 43 slučaja covida-19 na 100.000 stanovnika, a na državnoj razini je prosjek veći od 250 slučajeva.

Vlada premijera Marija Draghija proglasila je karantenu u većem dijelu zemlje.

Tako su tri četvrtine Italije od ponedjeljka u "crvenoj zoni" zbog velikog broja zaraženih, što se pripisuje mutaciji virusa.

Italija je od početka pandemije prijavila više od 104.000 umrlih od covida-19 i sada se bori s trećim valom zaraze koji opterećuje bolnički sustav.