IZVANREDNA SITUACIJA

Ponovno zaoštreno u Donbasu, deseci mrtvih s obje strane

31.01.2017 u 11:32

Bionic
Reading

Službeni Kremlj vrlo je zabrinut zbog zaoštravanja situacije u Donbasu, gdje je prema riječima glasnogovornika ruskog predsjednika Vladimira Putina ukrajinska strana izvršila novu agresiju u kojoj je, prema izvješćima proruskih separatista, izgubila 80 vojnika, a njih 70 je ranjeno

Prema riječima Putinovog glasnogovornika Dmitrija Peskova, postoje provjerene informacije kako su ukrajinske paravojne formacije sinoć napale položaje koje kontroliraju tzv. Donjecka te Luganska narodna republika.

'Ukrajinske paravojne formacije prešle su crtu razdvajanja, uz snažnu podršku topništva, pa su ustanici u Donbasu morali pružiti otpor u području Avdejevke te pokrenuti protuofenzivu. Žalimo što su u napadu koji je pokrenut protiv donbaskih ustanika poginuli ljudi s jedne i s druge strane', kazao je Peskov, dodajući kako je najnoviji napad pokazao nespremnost ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka na poštivanje Minskog sporazuma.  

Dan ranije, proruski separatisti priopćili su kako je situacija u Donbasu posljednjih dana poprilično zaoštrena te kako je Donjecka oblast zbog granatiranja Avdejevke ostala bez struje, vode i grijanja.

Ukrajinske su vlasti, pak, proglasile izvanredno stanje i gradu te ne isključuju evakuaciju ukoliko se situacija ne smiri.

Zbog novonastale situacije ukrajinski predsjednik Porošenko tražio je sazivanje izvanredne sjednice Kontaktne skupine o Donbasu.

Prema tvrdnjama proruskih separatista, u priopćenju načelnika glavnog stožera ukrajinske vojske Viktora Muženka koje su presreli obavještajci Donjecke republike doznaje se kako je ukrajinska strana imala značajne gubitke. Prema tvrdnjama donbaskih ustanika, u posljednjih  dva dana poginulo je 80 ukrajinskih vojnika.

Službeni Kijev je, pak, za pogoršavanje situacije u odmetnutim dijelovima Ukrajine okrivio Moskvu.