POBJEDA POTROŠAČA

Ponos Austrije doživio poraz na sudu: Varali na količini napolitanki

18.04.2023 u 14:53

Bionic
Reading

Austrijska udruga za informiranje potrošača VKI dobila je sudski postupak protiv poznatog proizvođača napolitanki Manner, a tužila ga je jer je u istoj ambalaži u kojoj prodaje svoje osnovne napolitanke u količini od 400 grama prodavao i napolitanke s okusom Mozart Mignon, no u količini od 300 grama. Sud je potvrdio da je ovakav način pakiranja - prevara potrošača

Viši zemaljski sud u Beču donio je presudu u drugom stupnju nakon žalbe Mannera na prvostupanjsku presudu koju su također izgubili, javljaju austrijski mediji. Time je potvrđena prvostupanjska kazna za Manner u iznosu od 30 tisuća eura, a proizvođač napolitanki morat će platiti i 5500 eura sudskih troškova.

Sud je utvrdio da 40 do 50 posto prazne ambalaže može dovesti potrošača u zabludu, bez obzira što je količina proizvoda u pakiranju jasno naznačena na etiketi.

'Za razliku od kategorija proizvoda kao što je šećer, etiketa ovog proizvoda ne sugerira stvarnu količinu proizvoda koja se nalazi u njoj', naveo je sud te je odbacio argument proizvođača da nije moguće napuniti pakiranje većom količinom proizvoda zbog tehnologije proizvodnje. Naime dva najpoznatija proizvoda ove tvrtke - napolitanke Original Napolitaner i Hazelnut Mignon - prodaju se u identičnoj vrećici u količini od 400 grama.

Odvjetnica VKI-a Barbara Bauer komentirala je da se u presudi ističe i ekološka ideja. 'U vremenima u kojima treba štedjeti plastični otpad kupci ne moraju očekivati ​​eklatantan nesrazmjer između sadržaja i ambalaže', komentirala je Bauer.

S druge strane Manner je u svojoj izjavi rekao da 'ne razumije' presudu. 'Neto količina punjenja od 300 grama jasno je čitljiva na sve četiri strane pakiranja vrećice Mozart Mignon. Vrećice od 400 i 300 grama ne mogu biti iste zbog brtvljenja rubova varijante od 300 grama. Zato smo uvjereni da nikoga ne dovodimo u zabludu', navodi se u objavi Mannera.