NEPOZNAT DATUM POČETKA RADOVA

Poništen natječaj za uređenje Trga žrtava fašizma: Iskrsnuli nepredviđeni problemi

30.08.2017 u 09:55

Bionic
Reading

Najavljivana obnova Trga žrtava fašizma odgađa se na nepoznato vrijeme. Iako je ovih dana na javnom natječaju trebao biti odabran izvođač radova vrijednih 4,2 milijuna kuna bez PDV-a, on je naprasno poništen zbog problema koji su iskrsnuli

Kako stoji u obrazloženju za poništenje javne nabave, pojavili su se problemi s hidroizolacijom i statikom na stepeništu Doma hrvatskih likovnih umjetnika. Novonastale okolnosti znatno bi mijenjale uvjete i sadržaj samih predviđenih radova pa se on u cijelosti ukida.

Čeka se stoga novi javni natječaj koji će uzeti u obzir novonastale probleme. Podsjetimo, javni natječaj za izvođača radova raspisan je 25. srpnja. Vrijedan je 4,2 milijuna kuna bez PDV-a, a riječ je tek o prvoj fazi uređenja cijele zone oko Džamije.

Radovi predviđaju izmjenu osvjetljenja oko Meštrovićeva paviljona i pripremu novog osvjetljenja fontane, uređenje pješačkih staza i okoliša, izmjenu kamenih rubnjaka, zamjenu oštećenih dijelova stuba, postavljanje granitnih kocki, zamjenu koševa za smeće te postavljanje kamenih klupa i sklopivih stalaka za bicikle.

U drugoj bi se obnavljala fontana, dok bi se u trećoj formirala pješačka zona između tramvajskih pruga u Ulici Franje Račkog.

Reagiralo je i Društvo arhitekata Zagreb upozorivši da se javni prostor ne smije mijenjati ni uređivati bez javnih rasprava te javnih arhitektonsko-urbanističkih i krajobraznih natječaja, a informiranje i participacija građana su obavezni.