'PRODUKTIVNI' SASTANCI

Pompeo zadovoljan razgovorima o denuklearizaciji u Pjongjangu

07.07.2018 u 16:11

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo ocijenio je u subotu 'vrlo produktivnim' dvodnevne pregovore koje je vodio u Pongjangu za pokretanje konkretnog plana denuklearizacije

Pompeo je od petka osam sati pregovarao s Kim Yong Cholom, desnom rukom sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una u Pjongjangu.

U obraćanju novinarima prije puta u Tokio Pompeo je razgovore ocijenio produktivnima, ali nije precizirao kako Sjeverna Koreja namjerava ispoštovati svoje obveze o denuklearizaciji poluotoka u zamjenu za sigurnosna jamstva.

Mike Pompeo Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'To su složena pitanja, ali napredovali smo u gotovo svim središnjim pitanjima, u nekima smo napravili velike korake, a u nekima još preostaje posla', rekao je.

On bi u Tokiju trebao informirati svoje japanske i južnokorejske kolege o napretku pregovora.

Svrha sastanka u Pjpngjangu je izrada detaljnih smjernica prema 'potpunoj denuklearizaciji korejskog poluotoka', kao što su tijekom povijesnog susreta u Singapuru 12. lipnja dogovorili američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski Kim Jong Un.

'Nitko se nije udaljio od tog cilja koji nam ostaje obveza. Vodili smo produktivne razgovore u dobroj vjeri', dodao je Pompeo i spomenuo da će se dužnosnici dviju strana sastati u radnoj skupini 12. srpnja kako bi razgovarali o repatrijaciji ostataka američkih vojnika ubijenih u Korejskom ratu (1950.-1953.).