HUBOL PISAO PREDSJEDNICI

Pomozite zaustaviti egzodus liječnika!

27.02.2017 u 18:17

Bionic
Reading

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) uputila je u ponedjeljak pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u kojem apelira na nju da svojim političkim utjecajem i angažmanom stvori preduvjete za ostanak liječnika u Hrvatskoj

U pismu tvrde kako su liječnici jedina struka kojoj se ne priznaju posebnosti i zahtjevnost njihova rada, kojoj se sustavno definiraju kazne i odštetne klauzule i koju se diskriminira na temelju spola i zdravstvenog stanja.

'Mjerodavne institucije nisu učinile očekivani iskorak u rješavanju ovih objektivnih činjenica te se bojimo da će inertnost i manjak političke volje u značajnoj mjeri narušiti održivost javnog zdravstvenog sustava Hrvatske. Situacija je posebno zabrinjavajuća u malim sredinama, ekonomski i demografski devastiranim područjima u kojima depopulacija i rezignacija onih koji ostaju poprimaju katastrofične razmjere', navodi u pismu predsjednica HUBOL-a Ada Barić.

HUBOL kao posebno ugroženo područje navodi Slavoniju i slavonske bolnice. Upozorava da je KBC Osijek u proteklih godinu dana napustilo više od 30 specijalista i doktora znanosti, pakračku bolnicu napustilo je u zadnjih nekoliko godina 11 specijalista, iz požeške bolnice u nekoliko mjeseci otišla su četiri specijalista, a iz bolnice u Novoj Gradiški u nekoliko godina tri specijalista. Kažu da situacija nije bolja ni u drugim županijama, a posebno je dramatična u Sisku čiju je bolnicu zbog loših radnih uvjeta napustilo 20 specijalista.

'Kad se tome pridoda činjenica da će u sljedeće četiri godine gotovo 15 posto specijalista napustiti bolnički sustav radi odlaska u mirovinu, postavlja se pitanje tko će liječiti hrvatski narod za pet do sedam godina', ističe predsjednica HUBOL-a.

HUBOL optužuje zdravstvenu administraciju da nimalo ili minimalno energije ulaže u aktivnosti i mjere koje bi sustav učinile održivim, pa stoga predlaže stimulacijske mjere za zadržavanje liječnika u Hrvatskoj poput stambenog zbrinjavanja, povoljnih kamatnih stopa za kupnju nekretnine, smanjenja fiskalnih nameta za zdravstvene djelatnike itd.

Također predlaže specijalističko i uže specijalističko usavršavanje u matičnim ustanovama u minimalnom trajanju od pola vremena predviđenog trajanja specijalističkog usavršavanja u svim ustanovama i odjelima s dva subspecijalista za navedenu subspecijalizaciju ili dva specijalista za opće specijalizacije, uz stambeno zbrinjavanje specijalizanata u vrijeme u kojem borave izvan matične ustanove, što najčešće znači i izvan mjesta stanovanja.