makljaža na rebru

Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb: Imam snimke napada, no ne smijem ih pokazati...To je scena kao u filmu, strava i užas

26.10.2021 u 11:04

Bionic
Reading

Novi zamah pandemije neminovno se reflektira i na bolnički sustav. Sve je više hospitaliziranih i onih na respiratoru. Kao da to nije dovoljno, događaju se i nemile scene. U noći sa subote na nedjelju - napad u KBC-u Zagreb. Za Studio 4 HTV-a pomoćnik ravnatelja KBC-a primarijus Milivoj Novak iznio je detalje incidenta.

'U nedjelju ujutro nisam mogao vjerovati da se to zaista dogodilo. Ono što su prvo javili - da je grupa ljudi, njih sedam, osam, devet, deset, nemam pojma više koliko, uletjela u prostor Hitnog bolničkog prijema KBC Zagreb i premlatila neke ljude. To je ono što smo mi prvo ujutro saznali', kazao je za HRT.

Napominje kako na Hitni prijem dolaze ljudi koji su mahom bolesni, smješteni su u bokseve.

'I onda dolaze divljaci i mlate!', nastavio je.

'Kada smo gledali te videosnimke, ne možete vjerovati da je to zaista istina, to je scena kao u filmu, strava i užas. Imam na mobitelu te snimke, ne smiju se pokazivati zbog zakona o zaštiti osobnih podataka, popularni GDPR, ja to ne razumijem, ali pravnici tako kažu', dodaje.

Ipak, prepričava što je vidio na snimci i kakva je bila reakcija osoblja.

'Bilo je zanimljivo gledati reakcije ljudi, neki su se ukočili, što je normalno, ljudski. Jedna ili dvije sestre su uletjele među njih, isto su se uplašile, nisu znale. To isto nije pametna reakcija jer budala može i vas prebiti. Srećom nitko nije stradao od osoblja. Malo naguravanja, ali nije bilo batina prema njima, nije bilo oružja, moramo biti sretni. I materijalna šteta nije velika, polupalo se par stolova. Ali sve skupa, kao na filmu', rekao je.

O incidentu se oglasila i Hrvatska liječnička komora te Komora medicinskih sestara. Osudili su napad i traže da se uvede primjerena 24-satna zaštitarska služba, sustav alarmiranja i pojačan videonadzor.

Novak kaže kako to sve već postoji.

'Na KBC-u Zagreb imamo 27 naših zaštitara, plus 20 vatrogasaca koji pomažu. Imamo ugovor s vanjskom firmom koja ima, čini mi se, 17.000 sati godišnje, koja nam pomaže, to su ovlašteni zaštitari. Nijedna zaštitarska služba neće spriječiti organizirani napad desetorice ljudi. Oni mogu u banku provaliti, u policijsku postaju bi mogli provaliti. Mi zaštitare imamo, tehnički nama videonadzori svugdje funkcioniraju, sistem alarmiranja dobro radi i policija je došla, nećete vjerovati, za manje od pet minuta. Surađujemo redovito s našom policijskom postajom u Petrovoj, to su krasni dečki, suradljivi, koji nam pomažu, ali to su jednostavno situacije koje su nepredvidive', zaključuje Novak.

Predsjednik udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković kaže kako ne pamti da se nekada nešto ovakvo dogodilo, a radi više od 30 godina u zdravstvu. 'Kad vam upadne grupa takvih hahara, uistinu je pitanje što možete napraviti. To nasilje kolerira s porastom nasilja u društvu. Kazna za te nasilnike, vandale, mora biti primjerena. I to je najbolji oblik prevencije, kaže, dodajući da bolnice već čine sve što je u njihovoj moći da zaštite osoblje od takvih događaja', kazao je.