NAKON VELIKOG SKANDALA

Pomoćnik ministra: Bez panike, kupujte hrvatsko meso

  • Autor: tportal.hr / HRT
  • Zadnja izmjena 19.08.2016 07:32
  • Objavljeno 19.08.2016 u 07:32
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Velika akcija veterinarske inspekcije u Dalmaciji urodila je plodom. Pronašli su 4,5 tone domaćeg mesa nepoznatog proizvođača za koje se ne zna je li zdravstveno ispravno. Zatvorene su dvije mesnice i oduzete 52 životinje, među kojima goveda, janjad, koza i svinje. Također, utvrđeno je da od šest trgovaca mesom čak pet nije bilo registrirano. Svi su počinitelji prijavljeni, a na ovu temu u Dnevniku HRT-a gostovao je pomoćnik ministra poljoprivrede Tomislav Kiš

Kiš kaže da je ključni problem to što je meso nepoznatog podrijetla. 'Ako nemamo slijedljivost mesa ne možemo o antibioticima ili zaraznim bolestima niti potvrditi niti bilio što učiniti u tom smislu i to je razlog za neškodljivo uklanjanje mesa', rekao je pomoćnik ministra za HRT.

Ne može se reći da je meso škodljivo, ali ne možemo reći i ništa. Imamo odličan sustav zaštite javnog zdravstva potrošača. imamo odličnu veterinarsku službu. Ovo je devijacija u sustavu koja se na ovaj način treba riješiti, dodao je.

Trgovci su posredno uključeni nakon nadzora u klaonicama i mesnicama. Imamo oko 140 klaonica, 1800 mesnica i taj sustav funkcionira dobro. Ima i mali broj objekata koji funkcionira na crno. Mi smo to pratili od svibnja i tome ćemo nadzorom stati na kraj. Sad je na sudovima da provedu stvar do kraja, a može biti i kazni zatvorom, kazao je Kiš.

Meso je potpuno ispravno za ljudsku uporabu, bitno je da ide kroz sustav. To će meso biti jasno označeno u trgovinama, jer je tako propisano, no to je meso potpuno ispravno. Dapače, imamo sada još dokaz više da su te životinje cijepljene i da je to hrvatsko meso. Imamo priliku stecajem okolnosti, zbog neugodnosti oko kvrgave kože, zaista imati hrvatsko meso u većim količinama na hrvatskom tržištu. Pozivam sve da kupuju hrvatsko meso, zaključio je pomoćnik ministra.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!