pod prijetnjom zastare

Predsjednica pomilovala čovjeka koji je oprostio milijunski kredit njezinu najvećem donatoru, a on opet mora na sud

18.03.2019 u 11:07

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prije tri godine pomilovala je Danka Seitera, bivšeg člana Uprave Karlovačke banke, osuđenog zbog opraštanja kredita poduzetniku Nikoli Hanželu, inače najvećem donatoru za njezinu predsjedničku kampanju, koji je sjedio na optuženičkoj klupi sa Seiterom. Tada se, međutim, protiv Seitera vodio još jedan postupak za gospodarski kriminal, po materijalnoj šteti čak 12 puta teži

Podsjetimo, bivši čelnici Karlovačke banke - Danko Seiter, Mijo Bursić, Sanda Cvitešić i Ivan Butković - proglašeni su 2009. krivima zbog zloporabe položaja i ovlasti jer su oprostili kredit karlovačkom poduzetniku Nikoli Hanželu. On je pak oslobođen u nedostatku dokaza da je pomagao direktorima banke da otpišu sporni kredit, ali je morao vratiti milijun kuna protupravno stečene imovinske koristi.

Nekoliko godina kasnije Hanžel, bivši vozač kamiona i sudionik privatizacije Karlovačke tiskare, postat će najveći pojedinačni donator predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, s uplatom od 197.000 kuna. Nakon izborne pobjede predsjednica je posjetila tvrtku Lana - karlovačka tiskara d. d. u Hanželovu vlasništvu, a devet mjeseci kasnije pomilovala je Danka Seitera tako što mu je neizdržani dio kazne zatvora u trajanju od godine dana zamijenila uvjetnom osudom.

U drugom 'slučaju Seiter' ista ekipa oprostila je iznos od 13,5 milijuna kuna poduzeću Zagrebdrvo Zdravka Pašalića, brata Ivića Pašalića, i to u vrijeme u kojem je Ivić Pašalić bio jedan od najmoćnijih ljudi u državi (1997. i 1998. godina, dizan kredit), piše Jutarnji list. Bursića, Cvitešić i Seitera tereti se da su Pašaliću u pet navrata odobrili gotovo 29 milijuna kuna kredita; Pašalić je vratio tek oko dva milijuna kuna, da bi mu potom Karlovačka banka jednostavno otpisala 50 posto ostalih potraživanja - 13,4 milijuna kuna.

Kao i u slučaju Hanžel, bankari su okrivljeni za kazneno djelo zloporabe položaja, a Pašalić za poticanje. Međutim, taj predmet nikad nije došao u fazu suđenja, a sada se sa sigurnošću može reći da će završiti u zastari, zaključuje Jutarnji temeljem informacija prikupljenih na Vrhovnom sudu, Županijskom sudu u Karlovcu i karlovačkom tužiteljstvu. Predmet je, naime, tek krajem veljače došao na stol raspravne sutkinje Elme Kaleb Mamić. Zastara nastupa 25. lipnja, što znači da ona ima samo tri mjeseca za odrađivanje cijelog dokaznog postupka, uključujući vještačenja, što je praktički nemoguća misija. Prva rasprava zakazana je za danas, ali je odgođena zbog zahtjeva odvjetnika za izuzeće suda, sutkinje i tužitelja.

Derenčinović: Pomilovanje kao 'produljenje kazne'

U veljači 2016., tadašnji predsjednik predsjedničine Komisije za pomilovanja, Davor Derenčinović, odgovorio je na upit tportala upućen Uredu predsjednice o razlozima zbog kojih je pomilovan Seiter.

'Zatvoreniku Danku Seiteru, osuđenom za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju na izrečenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, dodijeljeno je pomilovanje na način da se neizdržani dio izrečene kazne zatvora zamjenjuje uvjetnom osudom i neće se izvršiti ukoliko osuđenik u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.'

>>>Predsjednica zbog zdravlja pomilovala Seitera koji je oprostio kredit njenom najvećem financijeru

Važno je naglasiti, poručio je Derenčinović, da je osuđenik izdržao polovicu izrečene kazne zatvora te da je iz razloga isključivo zdravstvene prirode (tri stenta zbog infarkta i angine pectoris) predloženo da se neizdržani dio kazne zatvora zamijeni uvjetnom osudom.

'To nikako ne znači i oslobođenje od kazne. Dapače, izrečen je uvjetni rok od dvije godine, što u konačnici rezultira produljenjem kazne te isto tako produljenjem pravnih posljedica osude. Time je predsjednica Republike Hrvatske u vršenju svoje ustavne ovlasti - dodjeli pomilovanja - prvenstveno vodila računa o potrebi zaštite interesa društva i pravne države, s ciljem ostvarenja pozitivne funkcije prava i postizanja pravičnosti', odgovara Derenčinović.

Jutarnji list piše da su Zdravko i Zoran Mamić u nekoliko navrata obilazili radove na gradilištu Hanželova hotela Korana, iako nikad nisu dokazana govorkanja da su tajni partneri u vlasništvu nad tim objektom. Hanžel je, međutim, sa svojom Lana grupom prošle godine postao glavni sponzor GNK Dinamo.

Iz predsjedničina ureda poručuju da nisu znali da se protiv Seitera vodi paralelni postupak jer to nije bilo navedeno u izvješću Ministarstva pravosuđa, na temelju kojeg je predsjednici predloženo pomilovanje. Iz Ministarstva pravosuđa pak kažu da su Uredu predsjednice dostavili izvješće povodom molbe za pomilovanje Danka Seitera sa svim tada relevantnim podacima, a u zatvorskom izvješću tada je bilo navedeno kako se protiv osuđenika u tom trenutku nije vodio kazneni postupak.

Poduzeće Zagrebdrvo otišlo je u stečaj, a u istim halama sada posluje poduzeće Mundus Viridis vlasnika Ivića Pašalića.

  • +8
Ivić Pašalić Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL