NE POKREĆU SE POSTUPCI

Predsjednica se izvukla: Povjerenstvo neće čačkati po rođendanu s Mamićem niti spornom pomilovanju

21.09.2017 u 10:31

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće pokrenuti postupak o mogućem sukobu interesa predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Riječ je o predmetu što se odnosi na predsjedničino pomilovanje Danka Seitera, bivšeg člana Uprave Karlovačke banke koji je osuđen zbog kreditnog pogodovanja tvrtki u vlasništvu Nikole Hanžela, koji je bio izdašan donator predsjedničke kampanje Kolinde Grabar Kitarović

Seiter je jedan od optuženih u aferi Karlovačka banka, a teretilo ga se za zlouporabu položaja i ovlasti zbog sklapanja ugovora o kreditu s obrtom Hanžel. Vlasnik obrta Hanžel je Nikola Hanžel, a poznat je po podatku da je njegova druga tvrtka, Lana karlovačka tiskara, donirala 197.565 kuna za kampanju HDZ-ova kandidata, Kolinde Grabar Kitarović, na predsjedničkim izborima.

Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva, zaključila je da postupak ne treba pokretati.

Na dnevnom redu današnje sjednice Povjerenstva još je jedan predmet protiv Grabar Kitarović. Riječ o organizaciji proslave njezina rođendana u aranžmanu Zdravka Mamića. Državni dužnosnici naime ne smiju primiti dar čija vrijednost premašuje 500 kuna. I u ovom slučaju odlučeno je da se postupak ne pokrene, i to zbog nedostatne dokumentacije.

Grabar Kitarović u medijima je predstavila Mamića kao poznanika kojeg sreće na društvenim događajima. Ukoliko navodna rođendanska proslava jest organizirana, ostavila je otvorenu mogućnost da ju je Mamić organizirao nekoliko dana nakon rođendana predsjednice jer se ona pravdala navodeći da je na sam rođendan bila s obitelji u Bruxellesu.

Povjerenstvo je napravilo uvid u snimku intervjua s Mamićem, u kojem on govori da nije bila riječ o formalnoj proslavi.

Povjerenstvo je od MUP-a tražilo dostavu podataka o tome jesu li u travnju 2015. obavljali posao osiguranja predsjednice na privatnoj lokaciji u Zagrebu. Oni su kazali da nisu u mogućnosti dostaviti te podatke jer su ti podaci tajni s obzirom na to da je riječ o prvoj kategoriji štićene osobe. Povjerenstvo tako nije imalo na temelju čega zaključiti kada je organizirana proslava.

Podsjetimo, zbog druženja s Mamićem predsjednica je slučajno uletjela u mjere kojima je on bio izložen od tajnih službi jer je tada bio pod istragom zbog malverzacija u Dinamu.

Nakon toga predsjednica je smijenila šefa SOA-e Dragana Lozančića jer je izgubila povjerenje u njega.

  • +106
Sva lica Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL