ispunio obećanje

Poljska vlada odobrila nacrt zakona o hitnoj kontracepciji bez recepta

24.01.2024 u 17:32

Bionic
Reading

Poljska vlada u srijedu je odobrila prijedlog zakona o ponovonom izdavanju hitne kontracepcije bez recepta, što znači da se poništavaju ograničenja koja je 2017. uvela prethodna poljska nacionalistička vlada, a znači i to da je premijer Donald Tusk ispunio obećanje

Vlada je podsjetila da je zakonom iz 2017. nasilno ograničen pristup tabletama za "jutro poslije". Te su pilule bile dostupne u slobodnoj prodaji još 2015. nakon odluke Europske komisije o odobrenju njihove prodaje bez recepta.

Poljska vladajuća koalicija obećala je da će poništiti neke odluke bivše vlade koju je predvodila stranka Pravo i pravda (PiS), među kojima je i jedno od najrestriktivnijih pravila o pobačaju u Europi.

Svrha takvih poteza je povratak Poljske među demokratske standarde Europske unije.

"Među temama današnjeg sastanka bila je i ona koja se odnosila na finalizaciju dogovora o takozvanoj piluli 'za dan poslije'. Sada je stvar finalizirana, a nacrt će biti poslan u parlament", rekao je na konferenciji za novinare Tusk, bivši predsjednik Europskog vijeća.

Kazao je i da će hitna kontracepcija bez recepta biti dostupna svim ženama starijim od 15 godina te je dodao kako se nada da će zakon podržati parlamentarni zastupnici i da će ga potpisati predsjednik.

Tusk je rekao i da je njegova stranka, Građanska koalicija, "u roku od nekoliko sati" spremna podnijeti parlamentu nacrt zakona kojim se legalizira pobačaj do 12. tjedna trudnoće.

Dok je na vlasti između 2015. i 2023. bila stranka PiS, njezini su predstavnici uz potporu moćne poljske Katoličke Crkve ukinuli i državno financiranje in vitro oplodnje (IVF), a presudom najvišeg suda u zemlji iz 2020. uvedena je, gotovo u potpunosti zabrana prekida trudnoće.

Na izborima održanim 15. listopada većinu su osvojile proeuropske stranke, okončavši tako osmogodišnju vladavinu PiS-a.