puštanje iz zatvora

Poljski predsjednik pomilovao dvojicu zatvorenih bivših ministara u vladi

23.01.2024 u 20:13

Bionic
Reading

Poljski predsjednik Andrzej Duda u utorak je pomilovao dva ministra iz bivše vlade te je pozvao na njihovo trenutačno puštanje iz zatvora, u skladu sa zahtjevima glavne oporbene stranke Pravo i pravda (PiS) koja je prošlog mjeseca izgubila vlast

Bivši ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski i njegov zamjenik Maciej Wasik zatvoreni su ovog mjeseca nakon što su osuđeni za zloupotrebu ovlasti na funkcijama koje su obnašali.

Obojica su počela štrajk glađu, tvrdeći da su "politički zatvorenici", a njihovo zatvaranje izazvalo je velike prosvjede desetaka tisuća pristaša PiS-a.

Duda, saveznik PiS-a, pomilovao je oba političara nakon što su prvo osuđeni 2015., ali je poljski Vrhovni sud njegov potez ocijenio nevažećim.

Vrhovni sud je presudio da se pomilovanje ne može odobriti prije donošenja konačne presude.

Njih dvojica nakon toga su bili ministri u vladi nacionalističkog PiS-a, ali je Vrhovni sud odlučio prošle godine da slučaj ponovno treba pokrenuti.

Osuđeni su na dvije godine zatvora u prosincu, kada je nova centristička koalicija preuzela vlast u Poljskoj.

U roku od nekoliko dana nakon njihova zatvaranja, Duda je objavio da je pokrenuo proces drugog pomilovanja.

"Za mene su uvijek bili pomilovani, ali s obzirom na društvene nemire, odlučio sam pokrenuti (novi) postupak pomilovanja", priopćio je Duda.

"Apeliram na ministra pravosuđa da odmah pusti oba gospodina iz zatvora", dodao je.

Ranije u utorak, ministar pravosuđa Adam Bodnar, koji je ujedno i glavni tužitelj, rekao je da ne treba doći do pomilovanja, ali njegovo mišljenje nije obvezujuće za predsjednika.

Novi premijer Donald Tusk obećao je poništiti neke politike PiS-a i kazniti dužnosnike koji su optuženi za zloupotrebe tijekom svog mandata.

Tusk kaže da želi vratiti Poljsku u suglasje s demokratskim standardima Europske unije nakon osam godina vladavine PiS-a koja je uključivala redovite sukobe s Bruxellesom oko pravosudnih, medijskih i drugih reformi.