SVEČANOST U VELEPOSLANSTVU

Poljska odlikovala trojicu hrvatskih građana Zlatnim križem za zasluge u razvoju suradnje

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 30.11.2022 17:57
  • Objavljeno 30.11.2022 u 17:55
Odlikovani s poljskim veleposlanikom

Odlikovani s poljskim veleposlanikom

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Veleposlanstvo Republike Poljske

Poljski veleposlanik u Hrvatskoj, Andrzej Jasionowski, uručio je u srijedu trojici hrvatskih građana civilna državna odlikovanja koja im je dodijelio poljski predsjednik Andrzej Duda

Za zasluge u razvoju poljsko-hrvatske znanstvene suradnje i za promicanje poljske kulture Zlatnim križem za zasluge odlikovani su Dalibor Blažina, Jasmin Novljaković i Milan Stanojević. Poljsko Veleposlanstva objavilo je obrazloženje za dodjelu nagrada, koje donosimo u nastavku.

Izv. prof. dr. sc. Dalibor Blažina - umirovljeni profesor i dugogodišnji predstojnik Katedre za poljski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom svoje profesionalne karijere bavio se prevođenjem, istraživanjem i promicanjem poljske književnosti te promicanjem poljske kulture i znanosti u Hrvatskoj. Godine 2003. dobio je nagradu Međunarodnog kazališnog instituta za popularizaciju djela S. I. Witkiewicza. Posebno je zaslužan za razvoj poljske znanosti u inozemstvu i promicanje poljske kulture i znanosti u Hrvatskoj.

Gospodin Jasmin Novljaković, docent na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, poznati i cijenjeni glumac, redatelj i prevoditelj poljske književnosti, koji je kroz svoju redateljsku karijeru postavljao predstave poljskih autora promovirajući ih među hrvatskom publikom. Njegove su drame nominirane za prestižne hrvatske kazališne nagrade. U svojoj pedagoškoj djelatnosti veliku pozornost posvećuje poljskim umjetničkim dostignućima. Već gotovo 30 godina aktivno promiče poljsku kulturu i gradi pozitivnu sliku o Poljskoj.

Dr. sc. Milan Stanojević – istaknuti profesor medicine, pedijatar-neonatolog cijenjen u Hrvatskoj i Europi. Nebrojeno je puta pružio nesebičnu liječničku pomoć potrebitima. Njegova predanost daleko nadilazi standardna očekivanja zdravstvenih radnika. Ljudi koji su putovali u Hrvatsku i članovi lokalne poljske dijaspore često su koristili njegovu pomoć u teškim trenucima.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Veleposlanstvo Republike Poljske

Utemeljen 1923. godine, Križ za zasluge dodjeljuje Predsjednik Republike Poljske osobama koje su svojim djelovanjem značajno doprinijele državi ili građanima kroz požrtvovno javno djelovanje, pružanje pomoći i dobrotvorni rad. Ovo odlikovanje podijeljeno je u tri stupnja, a Zlatni križ za zasluge najviši je stupanj.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!