ambiciozni projekt

Poljska bi mogla cijepiti sve odrasle koji to žele do kraja kolovoza

30.03.2021 u 17:32

Bionic
Reading

Poljska želi cijepiti protiv covida-19 sve odrasle koji to žele do kraja kolovoza, rekao je u utorak premijer Mateusz Morawiecki. U prvom kvartalu ove godine slaba dostupnost cjepiva bila je glavni razlog sporog cijepljenja građana.

U mjesecima koji dolaze Poljska će morati osigurati uvjete za iskorištavanje očekivanih većih pošiljki cjepiva, rekao je premijer.

Samo u travnju dobit će najmanje pet milijuna doza, možda čak sedam, rekao je glavni vladin dužnosnik za cijepljenje, Michal Dworczyk. Prema tome, trebat će povećati broj lokacija za cijepljenje i uključiti ljekarne, 'drive-through' točke te veće tvrtke, među ostalim.

Također će se pojednostaviti procedura ispunjavanja uvjeta za cijepljenje kao i samog cijepljenja, kazali su dužnosnici.

Poljska je odlučila da neće davati prioritet nikakvim dodatnim skupinama i da će imati jednostavniji sustav u kojem će se registraciju postupno otvarati za sve mlađe građane.

Do 24. travnja registrirat će se moći rođeni 1973. i mlađi.  Registracija za sve građane koji se žele cijepiti vjerojatno će početi u svibnju, rekao je Dworczyk.

Poljska je do sada podijelila gotovo šest milijuna doza cjepiva. Cjepivo je dobilo gotovo četiri milijuna ljudi, od kojih dva milijuna obje doze. Poljska zadnjih dana bilježi gotovo 30.000 novozaraženih na dan. 

Ukupno zaraženih do sada je 2,29 milijuna, a gotovo 52.000 ljudi je umrlo od covida-19 u toj zemlji.