MAROKANSKI RECEPT

Poligamija kao lijek za monogamiju

20.01.2013 u 18:14

Bionic
Reading

Vođa vjerskih notara u Maroku dosjetio se kako riješiti problem sve kasnijeg ulaska tamošnjih muškaraca i žena u bračnu zajednicu - treba olakšati poligamiju

Prema podacima marokanske Visoke komisije za planiranje, prosječna dob ulaska u bračnu zajednicu za muškarca je 31 godina, a za ženu 27 godina, izvještava tamošnji dnevni list Le Soir Échos. Među glavnim uzorcima fenomena sve kasnijeg ulaska u bračnu zajednicu navode se već uobičajeni razlozi, produživanje trajanja studija, financijski problemi oko stanovanja i oko samog vjenčanja.

Situacija koja se zapravo skladno uklapa u globalne trendove, ponukala je predsjednika nacionalnog skupa vjerskih notara Abdeslama El Bourainija da predloži sljedeće rješenje: 'Doba ulaska u brak sve se više povećava, žene ne pronalaze muževe, zašto ne bismo olakšali proceduru za poligamiju i dozvolili muškarcima koji imaju sredstava da ožene više od jedne žene?'

Sam list Le Soir Échos komentirao je da 'ideja možda djeluje apsurdno, no u zemlji u kojoj se žrtve silovanja udaje za njihove silovatelje, ništa više ne čudi'.

Na izjavu je reagirala i predsjednica Federacije demokratske lige za prava žena Fuzia Asuli, nazvavši je 'suludom'. 'Izjava se ne temelji ni kakvom znanstvenom istraživanju, radi se o kršenju ljudskih prava i prava žena', rekla je Asuli.

U Maroku poligamija je skoro nepostojeća zbog jasnih pravnih restrikcija prema kojima žena mora potpisati pristanak, a u slučaju razvoda, imovina se mora razdijeliti među svim suprugama. Upravo je ta pravna dispozicija nagnala El Borainija da izjavi da je 'taj zakon ohrabrio žene i muškarce na vanbračne spolne odnose'.

Argument prema kojem bi uvođenje poligamije omogućilo imućnim muškarcima da se brinu o više žena veoma je i upitan, budući da su motivi vezani uz poligamiju rijetko altruistični. U većini slučajeva druga supruga je znatno mlađa od prve. Iz vjerskih krugova, naravno, ne postavlja se pitanje o tome bi li imućna žena mogla zbrinuti više muškaraca.

Prema istraživanju iz 2007. čak je 44 posto Marokanaca sklono poligamiji, većina tu prepoznaje primjenu vjerskih načela, a ne moguće rješenje za monogamiju.

'Osobe koje daju slične izjave ne uspijevaju uvijek prihvatiti društvene promjene koje je iskusio Maroko i još uvijek teže toj ideji harema', tvrdi Fuzia Asuli te nastavlja tvrdeći da njena organizacija traži ukidanje poligamije, koju smatra suprotnom ustavu i obiteljskom zakoniku Mudawani. Podsjeća na nedavni slučaj u Maroku kada je supruga počinila samoubojstvo, zajedno s djecom, zato što ju je muž prisilio da pristane na drugi brak.