PROSVJED U JEKU SEZONE

Policiji se zbog prijava pušača užario telefon

11.05.2009 u 22:15

Bionic
Reading

Već prvi vikend pokazao je da će provedba Zakona o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima izazvati mnogo problema. Uz prazne stolice kafića koji nemaju terase, velik problem su i buntovni pušači koji ne mare za znakove zabrane

Prema prizorima u kafićima bez terase vidi se da se zakon poštuje, no prije svega zbog toga što u njih zalaze tek rijetki gosti. Stolice su prazne, no ugostitelji kažu kako je preko vikenda bilo onih koji su dolazili i zapalili cigaretu unatoč znakovima zabrane. Podsjetimo se, i prije su takvi znakovi stajali u određenom dijelu prostorije no to ugostitelje nije sprječavalo da gostima dopuste pušenje. Provedba se i sada pokazuje problematičnom, jer su za kontrolu zadužene inspekcije ministarstva zdravstva, izvještava Dnevnik.hr.

'Mi ovako ne možemo izdržati, pitanje je hoćemo li izdržati mjesec dana. Pitanje je, a kamoli duže', rekao je Miroslav Folnegović iz Udruge hrvatskih restoratera. Neki ugostitelji već prelaze na plan B. Gubitak na pušačima u kafiću namjeravaju nadoknaditi britanskim iskustvom - poklanjaju pepeljare za van, a prodaju prostor za reklamu.

Ugostitelji pušačima buntovnicima mogu vrlo malo, a prijete im kazne i do 15 tisuća kuna. Stoga najčešće zovu policiju, no ona na cigareta intervencije nema namjeru ići prečesto. Postavljeni znakovi zabrane pušenja nekim gostima u kafiću ne znače ništa.

Gubitak neće moći nadoknaditi svi. Ugostitelji stoga najavljuju javni prosvjed u srcu turističke sezone. Do tada će i dalje nazivati policiju zbog nesavjesnih pušača. Poručuju da će već kroz tjedan dana iznijeti plan kojim će pokušati utjecati na Vladu da suspendira primjenu Zakona o zabrani pušenja. Također će ponoviti zahtjev za dužim vremenom prilagodbe, jer kažu šest mjeseci koje su imali bilo je premalo. Među mjerama koje namjeravaju primijeniti mogao bi se naći i građanski neposluh, odnosno odbijanje plaćanja poreza, ali i zatvaranje lokala na nekoliko dana u jeku turističke sezone. No, zabrana pušenja uspjela je u cijeloj Europi, pa je za očekivati da će iz manje ili veće probleme, uspjeti i u Hrvatskoj.