NASILJE

Policija uhitila napadače na profesora Kursara

kursar_napad-181209

kursar_napad-181209

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Milivoj Keber

Dvije su osobe koje se dovode u vezu s napadima na profesora Tončija Kursara privedene u policijsku postaju, a kasno navečer u ponedjeljak je dežurna istražna sutkinja Županijskog istražnog suda potvrdila da je ispitala dvojicu muškaraca te ih zadržala u pritvoru

Prema izvorima bliskim policijskoj istrazi, jedan od privedenih je organizator napada, a drugi izvršitelj, piše Jutarnji.hr

'Mogu potvrditi da smo kriminalistički obrađivali dvojicu muškaraca, ali istraga i dalje traje te ide u vrlo dobrom smjeru', rekla je glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba

Brutalni napad na profesora Tončija Kursara u petak, četvrti u godinu i pol, zgrozio je njegove kolege i studente na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti (FPZ).

Svi s kojima smo danas razgovarali zapanjeni su upornošću napadača, ali i neučinkovitošću policije kojoj je trebalo 18 mjeseci da otkrije počinitelje.

'Žalac treba ići prema policiji. Ako profesora Kursara, kao pripadnika većine, kao 'bijelca', stanovnika glavnoga grada i intelektualca, policija ne može zaštititi, onda više nitko nije siguran. Ili policija jedino štiti premijerku Kosor i ministra Kalmetu?!' ogorčen je sociolog Dražen Lalić, Kursarov kolega.

O motivu napada nema puno nagađanja. I u neslužbenim razgovorima spominjalo se samo moguće nezadovoljstvo načinom na koji Kursar ocjenjuje na ispitima.

Kursar je blag, obiteljski čovjek. Nije osoba koja bi imala problema zbog novca ili se petljala u  nešto slično - jedino je što smo čuli. Prevladava uvjerenje da je riječ o istom napadaču, koji možda nije nezadovoljni student, nego to čini u njegovo ime.

O navodnoj Kursarovoj strogosti postoje različiti stavovi. Istina, prolaznost kod njega je niska, oko 18 posto, ali netko to pripisuje 'normalnoj trijaži na prvoj godini studija', a netko 'manjku komunikacijskih vještina sa studentima'. Unatoč tome, neki su se studenti pohvalili da su kod Kursara 'prošli iz prve' i da ima mnogo strožih profesora.

Čuli smo i da je riječ o 'dobrom znanstveniku, čiji su kriteriji u redu i koje podržava većina profesora na FPZ-u'.

'Zapanjujuće je da u Hrvatskoj stradaju djeca i profesori koji im daju kruh, pa makar i s koricom. To je divljaštvo. Nije dovoljna samo reakcija policije, nego se treba oglasiti i ministar znanosti Radovan Fuchs jer je to i napad na znanost', upozorava profesor Ivan Grdešić

Šokiran je i dekan FPZ-a Vlatko Cvrtila. Za sutra je sazvana izvanredna sjednica Fakultetskog vijeća.

'Ako se nasilje ne sankcionira, prerasta u još veće. Očito to nije tako shvaćeno. Profesor je nakon napada u lipnju imao policijsku zaštitu, dovozili su ga i odvozili s posla, nije to bilo 24 sata. A onda je odlukom policije i ona ukinuta', kaže Cvrtila.

Profesor Kursar operiran je, slomljen mu je prst. Još je u bolnici.

'Kako je javnost vjerojatno već umorna od napada na mene, tako sam i ja umoran od toga. Očito je da policija pazi na proračun, kao da ga sama puni', rekao nam je danas vidno rezignirani Kursar.

Nakon novog napada, policija mu nije ponudila zaštitu, a za tijek istrage rekao nam je samo da 'policajci nešto rade, intenzivirali su istragu, ali još ništa konkretno'.

Inače, prema saznanjima studenata FPZ-a, policija je prilikom ispitivanja sugerirala Kursaru da bude blaži na ispitima, što studenti smatraju 'porazom pravne države i društva znanja'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi