DRŽAVA INVESTIRA PA UNIŠTAVA

Policija u 'Trimotu': Radnici ne daju strojeve u staro željezo

03.03.2014 u 15:04

Bionic
Reading

Stotinjak radnika imotske tvrtke Trimot, koja je upravo prolazi već drugi stečaj u zadnjih desetak godina, okupilo se jutros u krugu tvornice kako bi pokušali spriječiti rasprodaju imovine. Stečajna upraviteljica Lili Poljanić o skupu je obavijestila policiju, no potrebe za intervencijom nije bilo

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske za tportal.hr potvrdili su da su posjetili Trimot 'jer je postojala dojava da neke osobe iznose opremu i strojeve', no utvrdilo se da nije bilo nikakve provale ili bilo kakvog kaznenog djela.

Radnici ove tvrtke protive se prodaji tehnologije, a pogotovo praksi da se strojevi nakon prvog neuspješnog pokušaja pronalaska kupca svrstavaju u staro željezo i prodaju kao sirovina. A time se namiri tek dovoljno novca za troškove stečajnog postupka i plaće trojice zaštitara.

Ova nekad ugledna tvornica trikotaže proces stečaja prošla je od 1999. do 2004., a potom je novi postupak otvoren krajem 2011. godine. Apsurdno, ovih dana planira se razgradnja i prodaja čak i pročistača otpadnih voda, koji je nekoliko mjeseci prije otvaranja stečaja sama država platila čak četiri milijuna kuna!

'Suludo je nešto tako vaditi iz zemlje, pogotovo jer je sama država bila investitor. Frustrirajuće je da tijela stečajnog postupka olako rasprodaju imovinu i praktički uništavaju poduzeća', kazao nam je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević. I on je svjestan da će u Trimotu biti teško ponovno pokrenuti proizvodnju, no tvrdi da to nije nemoguće.

'Sve vrijednosti nam devalviraju! Pa zar ne bi bilo logično da se sve skupa možda nekome i pokloni, ukoliko obeća projekt i nastavak rada? Ako funkcionira Galeb iz Omiša, zašto ne bi i Trimot?' pita se Matijašević.

Stečajnu upraviteljicu ove tvrtke Lili Poljanić uspjeli smo tek kontaktirati, no ona nema običaj komuniciranja s medijima.