TROJE POGINULIH U ATENI

Policija u stanju opće pripravnosti

05.05.2010 u 17:01

Bionic
Reading

Atenska policija je od srijede u "općem stanju pripravnosti" kako bi spriječila eskalaciju nasilja u grčkoj prijestolnici nakon što su tri osobe poginule u požaru banke, rekao je jedan policijski izvor, prenosi AFP.

"Opće stanje pripravnosti", rijetko korištena mjera sastoji se u mobiliziranju svih raspoloživih policijskih snaga i pozivanju policajaca koji su na dopustu, precizira jedan drugi policijski izvor.

Policijske snage su sredinom poslijepodneva pokušavale pronaći počinitelje nereda i odgovorne za požar.

Četiri osobe su privedene, dok je u središtu grada zavladalo zatišje nakon žestokih sukoba skupina mladih i policije tijekom prosvjeda protiv mjera štednje, a u požaru izazvanom molotovljevim koktelima poginule su tri osobe.

Do nesreće je došlo kada je skupina demonstranata podmetnula požar u zgradi u kojoj je podružnica banke Marfin u središtu Atene. Procjenjuje se da je na ulice Atene i Soluna izašlo oko 40 tisuća ljudi koji su nezadovoljni vladinim mjerama štednje, donesenim da bi se spriječio bankrot zemlje.

U Ateni je grupa od 60 demonstranata pokušala probiti policijski kordon ispred parlamenta, bacajući kamenje i zapaljive Molotovljeve koktele na policajce koji su upotrijebili suzavac. Svi avionski letovi su prekinuti od ponoći, a obustavljen je i sav javni kopneni i pomorski promet. Zatvorene su škole, bolnice, porezne uprave, kao i sva poznata turistička odredišta.

Nasilje na ulicama Atene