terorizam u beču

Policija u potrazi za teroristima i pomagačima privodila sumnjivce u Linzu, St. Pöltenu i Beču

03.11.2020 u 14:01

Bionic
Reading

Policija uz pomoć vojske diljem Austrije traga za svima onima koji su bili direktno ili indirektno umješani u teroristički napad u Beču u kojem je četvero civila ubijeno, a 17 ozlijeđeno. Policija je tijekom noći i današnjeg dana za sada uhitila 14 osoba

Jednog od terorista, Albanca s državljanstvom Sjeverne Makedonije i Austrije, Fejzula Kujtima (20) policija je sinoć ubila, a nešto iza deset sati jutros upali su jednu kuću u Linzu i prema riječima svjedoka odveli jednog muškarca, a s njim još jednu ili dvije žene. Krone Zeitung piše da je uhićeni, poput ubijenog Kujtima, poznati islamist, te da tijekom uhićenja nije bilo nikakve pucnjave.

Osim u Linzu policija je uhitila i dvoje ljudi nakon pretresa dviju kuća u St. Pöltenu u ranu zoru. Prema pisanju austrijskih medija terorist koji je počinio napad u Beču živio je u gradu Mödlingu nedaleko od Beča. Sredinom srpnja otputovao je u Slovačku gdje je na ilegalnom tržištu kupio municiju za kalašnjikov. Putovao je u društvu jednog poznanika u automobilu majke jednog od osumnjičenih za pomaganje.

Heute.at pak piše kako na području Beča i St. Pöltena uhićeno 12 ljudi, od kojih najmlađa osoba ima 16, a najstarija 25 godina. Rođeni su u Austriji, na Kosovu, Bagladešu i u Čečeniji.

Kujtim je slovio za sljedbenika radikalne islamističke organizacije Islamska država. U proljeće prošle godine osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog toga što je pokušao otputovati u Siriju kako bi se priključio borbama. U prosincu prošle godine je pušten iz zatvora za mlađe punoljetne osobe zbog toga što su pravosudne vlasti zaključila kako je kod njega izgledan "pozitivan razvoj".

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer je u razgovoru za Austrijsku novinsku agenciju APA rekao kako su u krugu atentatora danas izvršeni brojni pretresi, a privedeno je i nekoliko osoba.

"Atentator je bio naoružan dugim automatskim oružjem, mačetom i eksplozivnim pojasom za koji se kasnije pokazalo da ne sadrži eksploziv", rekao je Nehammer.

  • +12
Napad u Beču 2 Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA