OSTALI SE OSJEĆAJU SIGURNO

Policija u kampanji čuva samo Mikšića

29.11.2009 u 09:24

Bionic
Reading

Nezavisni Boris Mikšić jedini je predsjednički kandidat koji je prihvatio zaštitu policije u predizbornoj kampanji. Ostalih 11 kandidata nema nikakvo osiguranje, ni policijsku pratnju ni zaštitare

Ipak, nije isključeno da će zaštitu zatražiti Josip Jurčević i Slavko Vukšić u čijim stožerima odluku još nisu donijeli, kao i nezavisni Dragan Primorac koji će 'poslušati preporuke stručnih službi ako one zaključe da mu zaštita treba'.

Prema neslužbenim procjenama, dan policijske zaštite po kandidatu stoji oko 2.000 kuna. To znači, ostane li zaštita samo za Mikšića, preostalih 11 kandidata mogli bi poreznim obveznicima uštedjeti 814.000 kuna. U stožeru Borisa Mikšića kažu da je on, zbog iskustva iz prošle kampanje, zaključio da mu treba 'ozbiljna' zaštita.

U stožerima osam predsjedničkih kandidata kažu da za to nemaju potrebe. Policija i zaštitari samo su na velikim predizbornim skupovima, što je zakonska obaveza.

'Milan Bandić je čovjek iz naroda. Bilo bi glupo da ga se štiti od tog naroda. Nikada nije imao loša iskustva', kažu u Bandićevom stožeru.

Ni u SDP-u ne vide razloga da itko štiti njihovog kandidata Ivu Josipovića. 'Nikada nije imao zaštitu, a stalno je među ljudima. Neće se valjda bojati građana. Ako je netko oko njega, to su stranački aktivisti', rekli su u njegovom stožeru. Bez ikakvog osiguranja na susrete s građanima ide i HNS-ova kandidatkinja Vesna Pusić. 'Nije bit kampanje braniti se od građana, nego susretati se s njima', kažu u njezinom stožeru.

Ni vladajući HDZ za svog pulena Andriju Hebranga ne namjerava uvesti osiguranje. 'Nema razloga da ga se čuva u slobodnoj i demokratskoj državi. Hebrang se nema čega bojati', poručili su iz predizborne središnjice.

Nezavisni Nadan Vidošević također ne želi da ga čuvaju. 'Ne trebaju mu ni policija ni zaštitari', kažu u njegovom stožeru i u šali dodaju da Vidošević, osim vozača Nike Pulića, ima samo žensku gardu, poput Gadafija. U MUP-u su nam potvrdili da su sve kandidate izvijestili da imaju pravo na mjere osiguranja.