vlada kao meta

Prijetnja Plenkoviću stigla iz inozemstva: Ako je iz Rusije ili Srbije otkrit će se 'vrlo teško'

12.05.2023 u 14:11

Bionic
Reading

Policija je u petak došla u sjedište hrvatske vlade zbog prijetnji ubojstvom premijera i članova vlade, potvrdio je glasnogovornik Marko Milić. Kako doznaje RTL Danas, prijetnja je stigla iz inozemstva

"Danas ujutro policija je zaprimila dojavu o prijetnji ubojstvom premijera i članova Vlade RH. Slijedom toga u vladu je upućen interventni tim te je policijsko postupanje u tijeku", izjavio je Milić Hini. Prema neslužbenim informacijama prijetnja je upućena telefonom.

Reporterka RTL Danas Ivana Ivanda Rožić otkrila je najnovije detalje vezane za istragu prijetnji koje je uputio muškarac premijeru i članovima Vlade.

'Počinitelj još nije pronađen i to neće biti lako. Riječ je muškarcu koji je poziv uputilo iz inozemstva,a to otežava rad policiji. Premijer i članovi Vlade danas su normalno odradili sva događanja, premijer je bio u Dubrovniku, a potom je otišao u Obrovac. Današnji dan završava u Zadru. Što se tiče osiguranja, barem onog vidljivog, neće se pojačavati, kako premijeru, tako ni drugim članovima Vlade. Kad se istraži i ako se uspije otkriti pozadina, eventualno će se ići i s pojačanjem osiguranja', izvijestila je Ivana Ivanda Rožić.

  • +8
U Obrovcu u pogon puštena najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Komentirajući izvješće SOA-e za prošlu godinu, premijer Andrej Plenković u petak je u Dubrovniku rekao da državne institucije konstantno djeluju kako bi spriječile eventualne pokušaje nasilnog rušenja vlasti i naveo da prijetnje postoje te je zbog jedne policija i danas u Banskim dvorima.

Odgovarajući na pitanje je li teže otkriti počinitelja ako je on u inozemstvu, kao i je li ga lakše otkriti ako prijetnju uputi mailom ili telefonom, bivši operativac SOA-e Ante Letica u razgovoru s reporterkom RTL Danas Ivandom Rožić odgovorio je da to ovisi i iz koje zemlje prijetnje dolaze.

'To ovisi o poziciji počinitelja. SOA u okviru suradnje s partnerskim službama, a u MUP u okviru međunarodne policijske suradnje, može doći do počinitelja. Pitanje je o kojoj se zemlji nalazi. Može to biti zemlja u okruženju ili neka dalje od Hrvatske. Vjerojatno to kolege već znaju i rade posao u svojoj nadležnosti', rekao je.

  • +2
Interventna policija ispred Banskih dvora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

'Telefon je malo lakše utvrditi, ali pitanje je lokacije počinitelja. Ako je u Rusiji i Srbiji to će ići vrlo teško radi odnosa između zemalja', rekao je Letica.

Ovisno o tome kakve je razine prijetnja, može se podignuti i tjelesno osiguranje samom premijeru: 'Ali tako da se toliko to vidi, nego se to radi diskretnije. Bitnije je operativno preventivno djelovanje službe koja mora otkriti i na vrijeme ukloniti prijetnje', rekao je Letica.

SOA u danas objavljenom izvješću za prošlu godinu, među ostalim, navodi da je "detektirala pokušaje pojedinaca s ekstremističkim i militantnim stavovima da paravojno organiziraju svoje sljedbenike, s namjerom provedbe vojne obuke i nabave naoružanja, a s krajnjim ciljem rušenja demokratskog ustavnog poretka".

Upitan za komentar izvješća, Plenković je rekao kako su postojale "dvije skupine koje su vrlo jasno identificirane, koje su povezivale jedan krug ljudi s ciljem nasilnog rušenja ustavnog poretka".