proces u sisku

Plenković svjedočio na sudu: 'Svjestan sam da sam izložen prijetnjama, ali treba poslati poruku da je ovakvo ponašanje neprimjereno'

07.02.2023 u 09:25

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković na sisačkom Općinskom sudu saslušan je kao svjedok-oštećenik na suđenju Đuri Čehuliću optuženom da je javno prijetio premijeru 2020. nakon što je Danijel Bezuk pucao na zgradu Vlade i ranio policajca na Markovu trgu.

Dok je čekao početak suđenja ispred sudnice, premijer Andrej Plenković rekao je izvjestitelju Jutarnjeg lista da ovo nije prvi slučaj u kojem se pojavljuje kao svjedok.

'Ima više tih postupaka zbog prijetnji, ali ovo se ne može odšutjeti. Morao sam doći svjedočiti kako bi se ovaj postupak mogao privesti kraju', kratko je u hodniku prizemlja suda komentirao premijer Plenković današnji postupak.

Na početku svjedočenja Plenković je kazao da je po njegovom mišljenju Danijel Bezuk, koji je pucao na policajce na Markovom trgu, počinio teroristički čin te da se odmah krenulo u istragu s kim je Bezuk bio povezan. Između ostalog, osim policije, televizijske ekipe su razgovarale s ljudima.

  • +21
Plenković kao svjedok na suđenju u Sisku Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

'Vlada je imala na raspolaganju snimku u kojoj su izrečene prijetnje i nije dostavljena nikome, ostala je za potrebe policijskog postupka, a televizija je odlučila to ne objaviti', posvjedočio je premijer. Ponovio je da je napad na Banske dvore bio teroristički akt pojedinca. Rekao je da žali Bezuka, njegove postupke i obitelj, ali i teško ozlijeđenog policajca koji se još uvijek oporavlja, prenosi Dnevnik.hr. Na pitanje koliko je ozbiljno shvatio prijetnje premijer je odgovorio: 'Ozbiljno, govorio je vrlo staloženo, nije djelovao nepromišljeno. Bio je svjestan sadržaja svojih izjava.'

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

'Svjestan sam da se takve situacije događaju, izložen sam ovakvim izjavama i prijetnjama i neću pokretati tužbe protiv bilo koga, ali ovdje je važno da društvo postane svjesno ovakvih neprihvatljivih ponašanja. Treba poslati poruku javnosti da je ovakvo ponašanje neprimjereno', rekao je Plenković. Na pitanje Čehulićeva odvjetnika Davora Karačića premijer je odgovorio da ne može suditi je li optuženi imao namjeru ostvariti prijetnju. 'Ne bojim se, nije izazvao strah, ali je prijetnja doživljena ozbiljno', rekao je Plenković.

Andrej Plenković dolazi na suđenje Đuri Čehuliću Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Zbog prijetnji premijeru Čehulića je policija uhitila u listopadu 2020. godine. Tada je otkriveno da je riječ o susjedu i prijatelju obitelji mladića koji se nekoliko dana ranije ubio nedaleko od Banskih dvora nakon što je izveo do tada nezapamćen napad u kojem je automatskom puškom pucao na zgradu Vlade RH i ranio policajca na ulazu. Prema policijskoj prijavi, Čehulić je nakon Bezukovog napada u više navrata u javnosti rekao da je on htio ubiti premijera, kao i da je to trebao prepustiti njemu i svom ocu, a naveo je i da osobno mašta o ubojstvu Plenkovića.

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

Policija mu je prilikom pretrage kuće pronašla i oduzela više komada vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari te je prijavljen i za ilegalno posjedovanje oružja. Tijekom istrage bio je uhićen i Bezukov otac, kod kojeg je policija pronašla puške s optičkim ciljnicima i prigušivačima te preko tisuću komada raznog streljiva.