ZORAN MILANOVIĆ:

Policija se nekritički bavi 'anonimkama'

03.07.2011 u 15:20

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ustvrdio je danas u Šibeniku da se predizbornim anketama pokušava narušiti slika stvarnog stanja na političkoj sceni

'U Hrvatskoj upravo traje 'teror anketama' kojima se pokušava narušiti slika stvarnog stanja na političkoj sceni', rekao je novinarima Milanović u Šibeniku, gdje je sudjelovao na 2. tematsko-izvještajnoj konvenciji GO-a SDP-a grada Šibenika. Odgovarajući na novinarsko pitanje o predizbornoj anketi koja je nedavno HNS-u predvidjela bolji rezultat ako bi na izbore izišao sam, Milanović je kazao da SDP svoje ankete ne pušta van, no da je, prema svim anketama koje su dosad objavljene, SDP trenutno najjača stranka u Hrvatskoj.

Na pitanje je li prognoza o jačem samostalnom HNS-u naštetila suradnji koalicijskih partnera, Milanović je odgovorio da 'Kukuriku koalicija' ne može 'puknuti' kada ima ogromnu prednost pred ostalima. Dodao je da HNS nakon izbora može računati na puno više no što je dobio 2007. s istim rejtingom.

Predsjednik SDP-a novinarima je kazao da očekuje da se u sljedeća dva tjedna raspišu parlamentarni izbori.

To će, kazao je šef SDP-a, ovisiti o HDZ-u i njegovim partnerima koji su obećali poštovati spomenuti rok.

Milanović je kazao da bi bilo idealno kada bi se izbori održali u listopadu jer bi tada ostalo dovoljno vremena za formiranje izvršne vlasti, no o tome će odlučiti HDZ i njegovi koalicijski partneri.

'Imam mišljenje o uspješnosti HDZ-ove vlasti u protekle četiri godine, no ukoliko ta stranka misli da je uspješno vodila zemlju, valjda bi im to birači trebali honorirati te nema razloga da se s izborima oteže do studenoga. Na to upozoravamo svi, čak i ljudi iz Europe', kazao je Milanović.

SDP-ov predsjednik komentirao je i anonimnu kaznenu prijavu prema kojoj je pokrenuta istraga protiv njegovog šogora Tomislava Musića, vlasnika tvrtke Gim d.o.o. zbog sumnje u gospodarski kriminal.

Apelirao je na javnost da obrati pozornost na, kako je kazao, fenomen anonimnih kaznenih prijava te na njihovo značenje u modernoj demokraciji.

Pitanje je, kazao je Milanović, hoće li se policija u demokratskoj državi nekritički baviti svim 'anonimkama' ili će ipak ocijeniti što je ozbiljno, a što nije.

Policija je jako revno govorila u riječkom slučaju, u istrazi protiv SDP-ovog Slavka Linića, kazao je Milanović, pa očekuje da će 'i sada iznositi neke detalje iz istrage jer im to odgovara'.

'Samo neka idu naprijed i govore. Ja mirno spavam', poručio je.

Upitan da komentira nedavno objavljene ankete prema kojima se velik dio anketiranih građana Hrvatske boji da će 'politika umiješati svoje prste' u sudski postupak protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, Milanović je ustvrdio da tog straha ne bi bilo kada bi SDP bio na vlasti.

Na novinarsko pitanje kako komentira spekulacije da će obrana Ive Sanadera pokušati za sve što se bivšem premijeru stavlja na teret optužiti njegove bliske suradnike, Milanović je odgovorio da ne sudjeluje u Sanaderovoj obrani, da je bio njegov politički kritičar, no sudit će mu se pred sudom i po zakonu.