BRZA ISTRAGA

Policija pronašla muškarca koji je prijetio novinarki Nataši Božić Šarić

12.12.2017 u 18:16

Bionic
Reading

Samo par dana nakon što je policiji prijavila prijetnje smrću, policija je privela muškarca koji je prijetio novinarki i urednici televizije N1 Nataši Božić Šarić. Muškarac je prijetnje priznao, a dalje će postupati policija i DORH, izvijestila je na Facebook profilu novinarka

'Policija je pronašla počinitelja koji mi je prijetio na FB profilu N1. Nazvao me upravo načelnik Policijske uprave Zagrebačke Marko Rašić i izvjestio me da je osoba privedena na razgovor i da je djelo priznala. Dalje postupaju policija i Državno odvjetništvo. Zahvaljujem policiji na izuzetno brzoj reakciji i svima vama potpori', izvijestila je na svom Facebook profilu novinarka i urednica televizije N1 Nataša Božić Šarić.

Iz Policijske uprave istarske potvrđeno je Hini da je istarska policija u utorak ispitala osumnjičenika kojeg dovodi u vezu s kaznenim djelom prijetnje novinarki Nataši Božić Šarić, a koju je dobila putem društvenih mreža nakon televizijske emisije. 

Neslužbeno se doznaje da je riječ o Puljaninu srednje životne dobi. Istarska policija je, kako je navela glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović, postupila temeljem zahtjeva nadležne policijske postaje gdje je oštećena podnijela kaznenu prijavu.

Podsjetimo, prijetnje smrću Božić Šarić dobila je u nedjelju nakon emisije Točna na tjedan u kojoj je na temu Slobodana Praljka ugostila novinarke Ivanku Tomu i Mladenku Šarić.

'Osim što prijetnje doista doživljavam kao ugrozu sigurnosti i moje, i kolegica novinarki Mladenke Šarić i Ivanke Tome, prijavu sam podnijela jer želim da oni koji prijete i siju mržnju iz sigurnosti svoje sobe - osjete posljedice. Dosta je mržnje po društvenim mrežama. Kritika je poželjna, uvrede toleriram, ali prijetnje neću - prijavit ću svaku! Novinari su svugdje meta napada, civilizirane zemlje to rigorozno kažnjavaju i isto očekujem od Hrvatske', rekla je tada Božić.

Prijetnje novinarima danas je osudio i saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije.

'Zadnjih tjedana svjedoci smo primitivizacije u javnom prostoru u pokušaju da se legitimira govor mržnje koji eskalira. Na žalost, to više nije samo udar na slobodu javne riječi, nego i na javno izrečene stavove novinara, a znamo da su ton, slika i riječ jedino što novinari imaju. Apsolutno je nedopustivo da nema javnog komentara odgovornih za kreiranje ukupne političke atmosfere na nekoliko recentnih slučajeva otvorenih prijetnji novinarima, i to smrću', izjavio je član odbora Goran Beus Richembergh.

Nataša Božić Šarić Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

To ne smije proći bez javne osude, a Odbor za informiranje, informatizaciju i medije prava je adresa koja u ime Hrvatskog sabora mora poslati javnu poruku da je to nedopustivo i da se ne smije dozvoliti da takvi slučajevi prođu ne samo nezabilježeno nego i nekažnjeno, smatra Beus Richembergh.

'U ovim konkretnim slučajevima može se ući u trag siledžijama koji prijete i mislim da treba djelovati jednako efikasno kao u onim slučajevima kada je netko premijeru rekao 'crno ti je oko u glavi'. To je opasna situacija, možda se ne radi o ljudima koji su stvarno u stanju nanijeti zlo takvoga tipa, ali ako se ne reagira, oni mogu inspirirati one koji šute, priđu i nanesu zlo', kaže zastupnik.

Naglasio je kako očekuje od policije da bude promptna i posao obavi profesionalno, kao što očekuje i od Državnog odvjetništva da potom podigne odgovarajuće tužbe.