KLIMAVI NATJEČAJ

Policija ponovno ostaje bez novih odora?

27.09.2011 u 13:01

Bionic
Reading

Natječaj za proizvodnju odora za policiju, čija je procijenjena vrijednost kroz četiri godine veća od 200 milijuna kuna, mogao bi biti poništen po drugi put. Dogodi li se to uistinu, bit će to još jedan tipični hrvatski primjer u kojem su se jasni kriteriji natječaja doveli u pitanje u ime nečijih interesa

Nakon što je u travnju poništen dva mjeseca ranije raspisan natječaj za izradu i isporuku pulovera, jakni te radnih i svečanih policijskih odora, MUP je raspisao novi na kojem su djelomično izmijenjeni kriteriji. Zahvaljujući i tome, ponovljeni je natječaj po prvi put zainteresirao više od jednog ili dva ponuditelja, kao što je bila ranija praksa.

Tako su ponudu za izradu pulovera dali pulska Arena modna kuća i zagrebački Konfeks, za radne policijske odore dvije zajednice ponuditelja čiji su nositelji zagrebačka tvrtka Odjeća, odnosno varaždinski T7 Vis, dok je za sve četiri grupe proizvoda ponudu dala samo zajednica ponuditelja čiji je nositelj Varteks Trgovina, a članovi su Čateks, Hemco, Galeb, Krojostil i Pro-Prom.

Artikli, za koje je MUP otvorio postupak javne nabave s namjerom sklapanja okvirnog sporazuma za četiri godine, podijeljeni su u četiri grupe: puloveri, svečana odora, jakne i radna policijska odora. Tako MUP traži 1.200 prsluka, 2.150 svečanih odora, 5.320 kišnih kaputa, 5.835 kombinezona, 12.500 jakni, 28.180 pulovera, 135.300 komada donjeg rublja, 207.900 majica, 259.509 hlača te 262.018 košulja.

Otvoreni postupak javnog nadmetanja za nabavu odora je u tijeku. Nakon što je 16. rujna bilo javno otvaranje ponuda, sada slijedi faza analize i ocjene ponuda i donošenje odluke o odabiru.

Već pogled na dostavljene iznose ponuda, prema zapisniku s javnog otvaranja ponuda koje je održano 16. rujna u MUP-u, pokazuje da bi se zahvaljujući jačoj konkurenciji mogle ostvariti milijunske uštede za državni proračun. Primjerice, ponuda T7 VIS-a 25 posto je jeftinija od ponude zajednice ponuditelja koju predvodi Varteks trgovina. Naime, ponuda ove zajednica ponuditelja teška je 230,3 milijuna kuna, dok je T7 Vis-a 184,8 milijuna kuna.

Međutim, iako bi se očito mogle ostvariti značajne uštede, čini se da nekima ovakvo pojavljivanje konkurencije ne odgovara.

'Iz više tvrtki upozoravaju na mogućnost namještanja natječaja, a javljanje VIS-a na natječaj potvrđuje sumnje', piše nedugo nakon otvaranja Poslovni dnevnik koji je zaboravlja spomenuti tko je vlasnik T7 Visa.

Međutim, 'sumnje' o namještanju natječaja T7 Visu ne obrazlaže se ni jednom riječju, što i ne čudi jer činjenice ukazuju nešto sasvim drugo. Primjerice, MUP je iz natječaja, prema navodima Poslovnog dnevnika, četiri dana prije otvaranja ponuda maknuo uvjet da potencijalni proizvođač mora zapošljavati 12 inženjera, tri poslovođe i 300 proizvodnih radnika. S tim u vezi u T7 Visu ističu da oni i ostali ponuđači zadovoljavaju taj uvjet, dok upravo Varteks Trgovina nema ni proizvodne radnike ni inženjere!

U T7 Vis su ogorčeni i zato što se (svi) vlasnici drugih tvrtki ni ne znaju, dok se njima stalno spočitava vlasnik Davor Patafta koji je u ovom natječaju najveći percepcijski uteg zbog sumnji da je oštetio varaždinski gradski proračun, iako već mjesecima ne sudjeluje u upravljanju. Istovremeno, prešućuje se više od 500 zaposlenika u T7 Visu, izvoz u 40 zemalja te da je riječ o jedinoj domaćoj tekstilnoj tvrtki s potpuno zaokruženim proizvodnim ciklusom od proizvodnje pređe pa sve do finalnog proizvoda.

Ima li se sve ovo na umu, postavlja se pitanje kome će i zašto MUP zapravo pogodovati ukoliko ponovno poništi natječaj. Ukoliko se dogodi potonje, policajci neće dobiti nove odore, tekstilci će ostat bez posla, a profitirat će samo banke koje će naplatiti provizije na više milijuna kuna bankarskih jamstava koje su morali dati ponuđači.

Međutim, ovaj natječaj i njegova provedba nisu bitni samo zbog nabave policijskih odora i osiguranja posla tekstilcima, nego MUP-a koji bi trebao biti jamstvo transparentnosti i pravilnog postupanja. Ako se oko natječaja u MUP-u koplja lome već skoro dvije godine, a jasno je tko ima kapacitete, najpovoljniju cijenu i udovoljava uvjetima, što onda očekivati od ostalih javnih natječaja?