tretman migranata

Policija odgovorila prvobraniteljici: Sve ste dobili što ste tražili!

18.10.2018 u 18:51

Bionic
Reading

Reagirajući na tvrdnje pučke pravobraniteljice Lore Vidović koja je u četvrtak priopćila da policija onemogućava pristup informacijama o tretmanu migranata Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) ustvrdilo je da je u stalnoj je komunikaciji s pravobraniteljicom, ali i drugim institucijama koje su zatražile podrobnije podatke ili objašnjenja vezana uz postupanja hrvatske policije prema migrantima

"Svi oni, uključujući i pučku pravobraniteljicu dobili su odgovore, pojašnjenja ili podatne informacije koje su tražili. Na isti je način ovo ministarstvo postupalo odnosno izvještavalo i Europske institucije, među kojima u posljednjem slučaju povjerenicu Europskog vijeća za ljudska prava gđu Mijatović", navode u MUP-u.

Ističu da je "u odnosu na omogućavanje pristupa odnosno uvida pučkoj pravobraniteljici u službene evidencije MUP-a ista dobila detaljno pojašnjenje" na koji način i tko može dobiti informacije koje su sadržane u Informacijskom sustavu MUP-a i to sukladno pozitivnim propisima koji postoje vezano uz zaštitu i tajnost podataka.

"Ukratko nije joj onemogućen pristup već pojašnjen način dobivanja informacija koje su joj potrebne za rad", kažu u MUP-u.

"Pučka pravobraniteljica se samo tijekom ove godine MUP-u obratila 23 puta te joj je u odnosu na traženo dostavljeno detaljno očitovanje ili tražena informacija u većini slučajeva, dok je vrlo mali broj, svega tri upita, ostalo neodgovoreno, odnosno trenutno se radi na upućivanju odgovora".

Kažu i da je MUP u tom slučaju suočen s optužbama "koje se ne temelje na provjerljivim činjenicama, a u svojim ih svjedočanstvima navodno iznose osobe koje tijekom svog ilegalnog kretanja kroz niz država na tzv. balkanskoj migrantskoj ruti, krše čitav niz nacionalnih i europskih propisa".

"I prilikom posljednjeg slučaja, a kada se radilo o navodnom razdvajanju osobe od maloljetne kćeri, Ministarstvo unutarnjih poslova je inzistiralo na dostavi činjenica i na njihovoj provjeri te se još jednom pokazalo opasnim i nepotrebnim u javnom prostoru iznositi neprovjere činjenice. I u tom slučaju nisu potvrđeni navodi osobe koja je optužila hrvatsku policiju, a koja je po svemu sudeći, zlouporabila institut azila u čitavom nizu država pa tako i u Hrvatskoj, a da nijednom relevantnom provjerom nije utvrđeno da je u bilo kojoj državi u pratnji bilo registrirano dijete. Na identičan je način ovo ministarstvo, sustavno i detaljno, provjerilo sve slučajeve koji su se provjeriti mogli te ovom prilikom još jednom podcrtavamo kako do sada u niti jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima uporabili sredstva prisile", tvrdi MUP.

  • +19
Pučka pravobraniteljica Lora Vidović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Također, dodaju da nisu potvrđeni ni "navodi da policijski službenici na štetu državljana trećih zemalja čine kaznena djela krađe".

"Iznošenjem ovakvih, svaki puta sve drastičnijih svjedočanstava, a koje redovito uključuju osjetljive i ranjive skupine, poput maloljetne djece, trudnica, djece bez roditeljske zaštite i slično, a koje se kasnije pokažu neutemeljenima, u prvom trenutku bude sumnju u rad policije, ali kasnije kada se pokažu neutemeljenima, štete isključivo izbjegličkoj populaciji koja se na svom putu suočava s neizvjesnošću, ali i kriminalnim aktivnostima organiziranih skupina. Za spomenuti je i slučaj tijekom kojeg su policijski službenici evidentirali kršenje pozitivnim zakonskih propisa od strane volontera  te je sukladno zakonu i podnijeta odgovarajuća prijava koja je rezultirala nepravomoćnom osuđujućom odlukom nadležnog suda", napominje MUP.

Zaključuju da će hrvatska policija uložiti "sav potreban napor u materijalnom i ljudskom smislu da zaštiti svoje nacionalne interese ali i državnu granicu od ilegalnih migracija, a onima kojima je zaštita potrebna istu osigurati kroz institute koje priznaje i Europska unija i međunarodna zajednica. Sve ostalo je unatoč kontinuiranom pritisku neprihvatljivo".