ISTRAGA ELITNE PROSTITUCIJE

Policija o Brkićevom 'bušenju' istrage: O svemu smo još 2011. obavijestili DORH

02.10.2018 u 15:28

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova nejasnim se odgovorom oglasilo o informacijama koje je danas objavio Nacional kako je Milijan Brkić 2011. kao zamjenik ravnatelja policije, dojavom osumnjičenima 'bušio' istragu o lancu elitne prostitucije. IZ MUP-a naglašavaju kako nije došlo do 'ugrožavanja probitka kriminalističkog istraživanja' i otkrivaju kako su još u lipnju 2011. i tome izvijestili državno odvjetništvo. DORH za sada šuti

U policijskim dokumentima objavljenim u Nacionalu piše kako je Milijan Brkić tijekom operativnog policijskog rada protagonistima lanca litne prostitucije dojavio da se nalaze pod policijskom istragom. Pokrenuta je tada posebna kriminalistička obrada tijekom koje je ustanovljeno kako je Brkić doista napravio to što mu se stavlja na teret.

<<<Nova teška kompromitacija Milijana Brkića: Još 2011. odavao informacije o istrazi organizatorima elitne prostitucije

U izvještaju policijskog istražitelja sastavljenom 25. srpnja 2011. stoji: 'Tijekom iste krim obrade obavljeni su obavijesni razgovori sa Sarom Sikirić, M.M., K.P., N.S. i M.T.K. na okolnosti pribavljanja informacije da se nad Sarom Sikirić i drugima provode posebni izvidi. U obavijesnim razgovorima došlo se do saznanja da je zamjenik glavnog ravnatelja policije, g. Milijan Brkić, na neutvrđenom mjestu neutvrđenog dana između 3. i 20. lipnja 2011., N.S. dostavio podatke o provedbi posebnih izvida protiv Sare Sikirić i M.T.K.'

Ovaj izvještaj koji nosi naslov 'Predmet: Kompromitacija posebnih izvida' dostavljen je i tadašnjem načelniku Uprave kriminalističke policije Vitomiru Bijeliću.

Iz svega se može zaključiti jedno, ovaj je skandal zataškan, a Brkić je ubrzo nakon toga napustio službu i bacio se u politiku.

Na konkretna pitanja koja smo poslali, MUP odgovara zamršenim odgovorom.

'U odnosu na članak objavljen u današnjem broju tjednika izvješćujemo kako se radi o kaznenom djelu prostitucije, odnosno o predmetu koji je pred nadležnim sudom u Zagrebu pravomoćno okončan. Tijekom prethodnog i kaznenog postupka u tom predmetu, pred policijom, ali i pred nadležnim državnim odvjetništvom i nadležnim sudom, provjereni su svi navodi te ispitane sve osobe prema kojima je kriminalističko istraživanje bilo usmjereno. Kao što je i poznato, navedene su osobe za navedeno djelo pravomoćno osuđene te iz toga proizlazi kako u dijelu policijskog postupanja nije došlo do ugrožavanja probitka kriminalističkog istraživanja', odgovaraju.

  • +10
Milijan Brkić komentirao optužbe protiv njega Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Iz ovog se može zaključiti da krim istraga nije bila ugrožena dojavom koju su dobili protagonisti afere s elitnom prostitucijiom jer su valjda inspektori do tada uspjeli tajnim izvidima prikupiti dovoljno dokaza da je dvojac koji je vodio lanac prostitucije u konačnici pravomoćno osuđen.

Ipak, priznaju kako su o svemu iste godine izvijestili državno odvjetništvo.

'Nadalje, izvješćujemo kako je tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja 2011. godine, nadležna ustrojstvena jedinica policije o svim operativno interesantnim saznanjima kojima je raspolagala, a vezano uz kompromitaciju provedbe posebnih dokaznih radnji, još u lipnju navedene godine izvijestila nadležno državno odvjetništvo.'

Jesu li se ranije bavili ovim predmetom bušenja policijske istrage poslali smo jutros i DORH-u no do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.